Deseti jubilarni sajam peglane kobasice u Pirotu 1Foto:Danas/ Zoran Panić

Prvo mesto za najbolju pirotsku peglanu kobasicu pripalo je ekipi “Stojadinović“

“ Učestvujem na Sajmu peglane već deset godina. Dobijao sam i do sada nagrade na Sajmu za prvo i treće mesto. Proizvodnja peglane kobasice je deo naše porodične tradicije.  Radimo po starom proverenom receptu. Drago mi je što smo za našu peglanu  ove godine dobili nagradu da je najbolja. To je podstrek da radimo još bolje, rekao je posle uručivanja nagrade Ninoslav Stojadinović iz  pobedničke ekipe „Stojadinović“ kojoj je pripala prvo mesto za najbolju peglanu kobasicu na desetom jubilarnom Sajmu peglane kobasice koji se odrzava danas i sutra u Pirotu.

Odlukom žirija drugo mesto pripalo je ekipi „Deda Nešina tajna“ a treće ekipi „Deca znaju zašto“.Vlajku Kostiću iz ekipe „Pahuljica“pripala je nagrada za najskusnijeg učesnika Sajma a ekipa „Tijabarska peglana“ dobila je nagradu za najmladjeg učesnika. Nagradu za najbolje uredjeni štand dobio je Dalibor Tošić iz ekipe “Boemska potkovica“.

Na ovom jubilarnom Sajmu svoje proizvode ponudilo je 36 izlagača, proizvođača peglane kobasice. Osim peglane, na Sajmu su i štandovi vinarija, proizvođača sireva i mlečnih proizvoda. Ispred hale su štandovi za ostale proizvode, sivenire i sve one koji se bave domaćom radinošću.

Sajam su organizovali Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice pod pokroviteljstvom grada.

– Raduje činjenica da ima dosta mladih proizvodjača koji ozbiljno žele da se bave proizvodnjom. Pirot, osim peglane, kačkavalja i ćilima koji imaju oznaku geografskog porekla,  ima još dosta proizvoda iz domaće radinosti koji mogu da budu interesantni turistima, rekao je direktor Turisti;ke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Sajam su otvorili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i ovogodišnji promoter  glumac Andrej Šepetkovski.

– Probao sam mnoge specijalitete širom sveta, ali tek kad sam probao pirotsku peglanu, shvatio sam da sam protraćio život. Ovo je prava umetnost. Zato sam i za ovu svrhu napisao pesmu i posvetio je kobasici. Njen naslov je „Sudba zanosne kobasice“, rekao je na otvaranju Sajma Šepetkovski koji je pesmu i pročitao na oduševljenje brojnih posetilaca.

Gradonačelnik Vladan Vasić je podsetio da je Pirot dugo tragao za jednom ovakvom manifestacijom.

– Ona je veoma značajna za naš grad jer je veoma posećena. Pre tri godine je bilo oko 10.000 posetilaca. Sada očekujem i više. Godišnje u našem gradu imamo oko 100.000 turista. To je čitava nova industrija. Mnogi su počeli da registruju svoja domaćinstva i da prodaju proizvode. Imamo veliki broj smeštajnih kapasiteta u gradu i selima, rekao je gradonačelnik  Vasić i najavio da će se iduće godine ova manifestacija održati u novomn sajamskom prostoru koji se rekonstruiše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari