Brnabić pozvala francuske kompanije da ulažu u Srbiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je danas posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija u organizaciji Senata te zemlje i organizacije Medef International.

Brnabić je poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Premijerka je ukazala da najveći potencijali za dalju saradnju predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine, napomenuvši da Beograd planira izgradnju pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njenim rečima, veliki potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike i zelene tranzicije, kao i u nastavku ulaganja u infrastrukturu, posebno putnu i železničku.

Ona je navela da će se, pored beogradskog metroa, raditi i na projektima izgradnje železničkog koridora, uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

Odnosi između Srbije i Francuske su, kako je naglasila, odlični i sve bolji, a jedna od ključnih stvari koja je tome doprinela jeste poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu.

„Što se tiče političkog aspekta, želim da zahvalim Francuskoj i predsedniku Makronu što je predložio novu metodologiju za pretpristupne fondove, koju smo prihvatili jer mislimo da ima više smisla“, rekla je Brnabić.

Potpredsednik Senata Rožer Karuči uputio je poziv francuskim kompanijama da ulažu u Srbiji jer će se tako povećati spoljnotrgovinska razmena u korist obe zemlje.

On je ocenio da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija, uprkos klimi koja je veoma povoljna za investicije.

„Radićemo na novim partnerstvima i vezama i nadam se da ćemo povećati našu saradnju“, poručio je francuskim preduzećima potpredsednik francuskog Senata.

Predsednica Grupe prijateljstva Francuska–Zapadni Balkan u francuskom Senatu Marta de Sidrak rekla je na radnom doručku, koji je posvećen Srbiji, da joj je velika čast zbog toga što je premijerka Brnabić specijalno iz Beograda došla na sastanak sa privrednicima iz Francuske.

Ona je ponovila da Francuska daje podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Francuska definisala Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta tokom predsedavanja EU.

De Sidrak je istakla da veliki potencijali za saradnju postoje u oblasti zaštite životne sredine i energetike, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je Vlada Srbija definisala ekologiju kao prioritet jer se to uklapa u proces približavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari