Savremene tehnologije na polju mobilne telefonije zakoračiće naredne godine u novu eru brzog interneta rasprostranjenog širom Srbije zahvaljujući novoj frekvenciji 4G mreže, za koju su sva tri operatora u zemlji otkupila po 10 MHz iz spektra od 800 MHz, digitalna dividenda, vrednosti po 35 miliona evra. Na taj način obezbeđen je opseg koji će u narednom periodu omogućiti brže širenje mreže četvrte generacije i mobilnog širokopojasnog interneta u urbanim i ruralnim područjima u Srbiji. Dejan Turk, direktor Vip mobile u Srbiji, kaže u razgovoru za Danas da će komunikacija i poslovanje biti olakšani, kvalitet života građana poboljšan, a ekonomska konkurentnost zemlje unapređena, pri čemu je državni budžet, nakon februarske kupovine dozvola za frekvencije od 1800 MHz i sadašnje od 800 MHz, veći za ukupno 126 miliona evra.



* Kada se može očekivati aktiviranje nove frekvencije?

– Uvođenje signala na frekvenciji od 800 MHz planiramo za početak naredne godine, kada ćemo postepeno širiti pokrivanje 4G mrežom od većih mesta ka manjim, uključujući i ona uz ključne putne pravce. Signal na frekvencijama iz opsega digitalne dividende je efikasniji za pokrivanje velikih delova teritorije. Na primer, 4G bazna stanica koja koristi frekvencijski spektar od 800 MHz ima oko 2,5 puta veće pokrivanje od bazne stanice koja koristi 1800 MHz. Na taj način ćemo, u narednom periodu, kvalitetnim internetom povezati i najudaljenije i najmanje razvijene oblasti Srbije.

* Šta na ovaj način dobijaju korisnici?

– Operateri će sa istim brojem baznih stanica omogućiti pristup mreži i uslugama znatno većem broju korisnika nego sada. Zahvaljujući brzinama 4G mreže, na pametnim telefonima će se mnogo brže otvarati veb stranice, preuzimati aplikacije, postavljati fotografije i video na društvene mreže, gledati video i slušati muzika preko različitih streaming servisa u HD kvalitetu. Zahvaljujući novoj frekvenciji, mobilni internet će na velikom području Srbije biti mnogo brži i još konkurentniji wi-fi signalu koji se koristi kod kuće.

* Kakva je pokrivenost 4G mrežom po pitanju teritorije i procenta korisnika?

– Vip 4G signal u ovom trenutku pokriva Beograd, Pančevo, Kopaonik, Zlatibor, Novi Sad, Niš i Kragujevac, a do kraja godine stiže i u Suboticu, Zrenjanin, Leskovac i Čačak, što je ukupno oko 24 odsto stanovništva Srbije i čak 43 odsto stanovništva koje živi u urbanim sredinama. Prilikom uvođenja 4G mreže u određeni grad smo upravo nastojali da se pokrije što veći deo teritorije, a ne samo centar.

* Zašto se 4G mreža nije odmah bazirala na toj frekvenciji?

– Tek sa završetkom procesa digitalizacije, 17. juna ove godine, kada se oslobodio spektar na 800 MHz za mobilnu telefoniju, kao i stupanjem na snagu tehnološke neutralnosti radio spektra, ispunjeni su preduslovi za razvoj 4G tehnologije i pružanje usluge širokopojasnog interneta na celokupnoj teritoriji Republike Srbije. Pre donošenja rešenja o tehnološkoj neutralnosti s početka ove godine, 4G tehnologija nije bila prepoznata u nacionalnoj regulativi. U budućnosti ćemo nastaviti sa korišćenjem oba frekvencijska opsega. Širina postojećeg spektra na 1800 MHz omogućava brz prenos podataka većem broju korisnika istovremeno, što je posebno važno za gradske, naseljenije sredine. S druge strane, frekvencijski opseg od 800 MHz je vrlo efikasan za poboljšanje jačine i kvaliteta postojećeg signala, pogotovo u unutrašnjosti objekata, ali i za širenje mreže u novim oblastima.

* Da li ovakav način poslovanja iziskuje dodatna ulaganja u infrastrukturu?

– Uvođenje 4G tehnologije u mreže operatera je velika investicija. Vip mobile je samo tokom ove godine uložio oko 60 miliona evra u unapređene i razvoj svoje 3G i 4G mreže u Srbiji, uključujući i iznose za frekvencije. Telekomunikacije su dinamična industrija koja od nas zahteva konstantna ulaganja u infrastrukturu i mrežu kako bismo odgovorili na sve veće potrebe korisnika prvenstveno za brzim mobilnim prenosom podataka i korišćenjem zahtevnijih aplikacija. Samo u našoj mreži od početka godine obim prenosa podataka je porastao za 80 odsto u odnosu na isti period 2014. U ovom trenutku Vip ima već više od 60 odsto korisnika koji se odlučuju za uređaje iz naše ponude koji podržavaju 4G brzine.

* U kom pravcu će se dalje razvijati ova industrija?

– Kvalitetna, pouzdana i rasprostranjena mobilna širokopojasna mreža je ključna za uvođenje novih usluga za korisnike. U ovom periodu u Vip mobile stavljamo fokus na izgradnju 4G infrastrukture kako bismo obezbedili bolji kvalitet postojećih usluga, uz konstantnu optimizaciju mreže i edukaciju korisnika o novim tehnologijama. Ponuda usluga koje su isključivo bazirane na LTE tehnologiji je u planu, na primer već smo uspešno testirali uslugu prenosa glasa u HD kvalitetu putem mobilne mreže (tzv. VoLTE). Osim poboljšanja pokrivenosti i kvaliteta signala, kombinovanjem dva frekvencijska spektra moguće je dobiti takozvani LTE Advanced, još napredniju 4G tehnologiju gde u teoriji maksimalne brzine preuzimanja iznose čak 300 Mbps. Zbog svojih tehničkih karakteristika, LTE Advanced u jedinici vremena istovremeno može da opsluži još veći broj korisnika nego do sada i očekujemo da ćemo uskoro i u Srbiji moći da postignemo ove brzine – zaključuje Dejan Turk.


Film za nekoliko minuta

Za preuzimanje sadržaja sa interneta veličine 100 MB u 3G mreži trebalo je oko dva minuta, dok će se isti posao u 4G mreži obaviti za samo 20 sekundi. To znači da se film u visokoj rezoluciji može preuzeti za nekoliko minuta. Brzina je posebno važna za savremeno poslovanje koje zahteva brz i pouzdan pristup svim važnim informacijama u pokretu, pogotovo na Cloudu.


Tri puta brži

– Mreža četvrte generacije kreirana je prvenstveno za veoma brz prenos podataka i multimedije, a u teoriji njene brzine idu i do 150 Mbps. Najveći napredak u odnosu na 3G tehnologiju je ostvaren upravo kod vremena uspostavljanja veze sa internetom i odziva mreže koje je u 4G mreži dva do tri puta kraće. U svakodnevnim uslovima sa 4G mrežom ostvaruju se prosečne brzine oko 40 Mbps za preuzimanje podataka, tri puta brže nego u 3G mreži, i čak deset puta brže postavljanje podataka na internet od oko 20 Mbps.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari