Britanska kompanija Mineko saopštila je da će u Srbiji kod Bosilegrada otvoriti novi rudnik olova i cinka, koji bi trebalo da počne da radi 2018. godine. Pitanje je, međutim, kako će Mineko otvoriti rudnik, kada su istražni radovi još u toku, to jest, kada, koliko je poznato, nikakva eksploataciona prava za tu lokaciju još nisu izdata.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Po zakonu, to što jedna firma ima istražna prava, ne garantuje joj i pravo na vađenje rude u budućnosti, već se za eksploataciju kasnije po pravilu raspisuje tender.

Mineko je, uprkos tome, uveren da će upravo on biti taj koji će kod Bosilegrada izvlačiti cink i olovo iz zemlje.

– Mineko sa partnerima još od 2010. sprovodi istraživanja olova i cinka kod Bosilegrada. Elaborat koji smo uradili, overen je na oko 1,7 miliona tona dokazane rude, a kako smo nastavili sa istražnim radovima, pokazalo ser da je ovo područje bogato olovo-cinkanom rudom uz prisustvo bakra – izjavio je direktor Mineka u Srbiji Bojan Popović. Ta firma očekuje da će dopunom elaborata utvrđene bilansne rezerve rude biti korigovane na tri miliona tona.

Međutim, konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija napominje da eksploataciona prava nigde u zakonu nisu vezana za istražna prava, to jest da od njih ne zavise. Kompanija koja dobije pravo da sprovodi geološka istraživanja očekuje profit od svog rada, ali on dolazi u vidu naknade koju joj plaća ona firma koja na kraju dobije pravo eksploatacije. Za to pravo, kako dodaje Bušatlija, treba raspisati međunarodni tender.

– Sumnjam da im je neko dao eksploataciono pravo dok još traju istraživanja. To čak ni njima ne bi odgovaralo, jer onaj ko ima pravo eksploatacije mora da plaća određene provizije – „rojaltije“ za to, a pre kraja istraživanja se ne zna koliko će moći da zaradi. Ali, ipak bi trebalo videti kakav je ugovor potpisan sa Minekom. Bojim se, da li je bivši ministar Milan Bačević, koji nije bio baš blizak svom poslu, možda dao eksploataciono pravo i bez međunarodnog natecanja. Javnost bi morala da ima uvid u to, jer je rudno bogatstvo javno dobro. Mora se znati ko tu šta preprodaje. Javni interes se ne može braniti tako što će se pravo na eksploataciju ruda davati nekom direktnim dogovorom, nego samo preko međunarodnog tendera, koji će biti urađen potpuno profesionalno – kaže Bušatlija.

Ministarstvo rudarstva i energetike juče nije odgovorila na pitanje našeg lista da li je kompanija Mineco Limited dobila eksploataciona prava kod Bosilegrada, gde je najavila da planira da otvori rudnik olova i cinka. Takođe, nismo dobili ni odgovor da li je bio raspisan javni poziv za dobijanje eksploatacionih prava za ovu lokaciju, kao ni tumačenje da li je po zakonu potrebno da postupak bude otvoren i da na njega mogu da se jave sve zainteresovane kompanije za otvaranje rudnika, ili ne.

Novo ulaganje, novo zapošljavanje

U Mineku su, uprkos nerazjašnjenoj papirologiji, ipak uvereni u to da će oni graditi rudnik. „Do završetka izgradnje svih objekata neophodne su dodatne investicije od 12 do 15 miliona dolara, a samo u ovoj godini planirano je ulaganje od oko milion i po dolara“, rekao je direktor Bojan Popović, prema čijim rečima će novi rudnik dovesti do otvaranja novih 400 do 500 radnih mesta u Bosilegradu, na već postojećih 800 radnika, koliko Mineko trenutno zapošljava u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari