Cena junećeg mesa skočila od početka godine 30 odsto 1Foto: EPA/ OLIVER HOSLET

Junetina je od početka ove godine poskupela 30 odsto, te se na policama marketa i mesara u Srbiji sada kilogram junećeg buta ili plećke bez kostiju može kupiti za 800 do 900 dinara.

Prodaja je opala, žale se mesari, jer za isti novac može da se kupi tri kilograma pilećeg mesa ili dva svinjskog. Početak rasta cene poklopio se sa početkom izvoza za Tursku i ako ne jedini, onda je to svakako jedan od glavnih razloga ovog poskupljenja, koje, kako je bar ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao za RTS, neće biti veće od ovoga.

„Moj posao je da vodim računa o poljoprivrednim proizvođačima da oni zarade što više na tržištu. Zajedno sa Ministarstvom trgovine postoji plan kako će se to regulisati, nemojte da brinete. Neće doći do skoka od 1.000 dinara“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

O kakvom se planu radi, ako ga uopšte ima, nismo uspeli da saznamo u Ministarstvu poljoprivrede. Nismo saznali ni da li je posao ministra da štiti samo proizvođače, ili i sve ostale građane.

Srbija je ove godine, od marta kada je izvoz počeo, izvezla 5.000 tona junećeg mesa u Tursku. Za narednu godinu planiran je duplo veći izvoz, ali za zemlju u kojoj se uzgaja 12.000 junadi i godišnje proizvede 70.000 tona junetine, prostora za izvoz nema mnogo.

– Posao ministra nije da ide u Tursku i prodaje meso, već da ovde radi na tome da se poveća proizvodnja. Mi više nemamo junetine, jer smo imali 12.000 junadi i sve je zaklano, izvezeno, prodato – kaže za Danas agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

Statistika u vezi sa stočarstvom decenijama je porazna, a Gulan to ilustruje jednim primerom – stočarstvo svake godine poslednjih 30 ili 40 godina beleži pad od dva do tri odsto.

– Suština je da se poveća proizvodnja, da se organizuje tov stoke u Srbiji. Mi sada imamo 800.000 grla, a nekada je bilo dva miliona – napominje Gulan.

On podseća da je svojevremeno dok je još radio u Privrednoj komori Srbije, bilo predloga iz EU da Srbija njima izveze na godišnjem nivou 50.000 tona bebi bifa, jer su oni veliki uvoznik te vrste mesa.

– EU uvozi godišnje 700.000 tona bebi bifa, mogli smo, i postojao je predlog da im izvozimo godišnje 50.000 tona u narednih pola veka. Ali od toga nije bilo ništa. SFRJ je 1990. izvezla 94.500 tona bebi bifa, samo iz Srbije je tada izašlo 30.000 tona. Danas je sve drugačije, 2015. izvezli smo svega 315 tona, 2016. izvoz je bio 420 tona, a prošle godine 480 tona bebi bifa i 1.800 tona goveđeg mesa – ističe Gulan. On podseća da se u Srbiji godišnje po stanovniku pojede četiri kilograma junetine i da je suština podstaći proizvodnju i pomoći poljoprivrednicima da uzgajaju stoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari