Broker: Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio 3,3 odsto, najviše od početka godine 1Foto: EPA-EFE/JEREMY PIPER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Domaće tržište akcija zabeležilo je protekle sedmice najveći skok u tekućoj godini, indeks Beleks15 skočio je 3,3 odsto na 960,6 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Tako visok rast ostvaren je zbog oporavka akcija Dunav osiguranja, ali i rasta najlikvidnije akcije tržišta, Naftne industrije Srbije (NIS).

Ukupan promet na tržištu, protekle nedelje, bio je skroman, 64,7 miliona dinara.

Akcija Dunav osiguranja je prvi put od septembra prošle godine završila trgovanje na berzi, iznad nivoa od 1.000 dinara, uz realizaciju od 12,1 miliona dinara. Akcije te najveće domaće osiguravajuće kompanije skočile su 13,2 odsto, na 1.018 dinara uz prilično jaku tražnju, naročito poslednjeg trgovačkog dana.

Ta kompanija još nije objavila godišnje rezultate poslovanja, ali je obelodanila da je i prošle godine zadržala lidersku poziciju, uz rast premije osiguranja od 14,3 odsto, na oko 40 milijardi dinara.

Najveći promet imala je akcija Messer Tehnogasa, čija je cena porasla 1,7 odsto, na 23.690 dinara, uz promet od nepunih 14 miliona dinara.

Investitori i dalje očekuju objavljivanje ponude za preuzimanje, nakon što je Messer objavio tu nameru 23. februara.

Pošto se smanjila ponuda, akcije NIS-a su se oporavile 4,1 odsto, na 813 dinara uz mali promet od 6,1 milion dinara. Prethodno, NIS je beležio oštar silazni trend, a akcije kompanije su se spuštale i do nivoa od oko 780 dinara.

Cena akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ je ostala je stabilna, na nivou od 1.800 dinara, uz promet od 3,7 miliona dinara.

Akcija Impol Sevala poskupela je 5,4 odsto, na 5.500 dinara, uz skromno trgovanje od 300.000 dinara. Akcijama te valjaonice aluminijuma intezivno se trgovalo krajem februara, uglavnom po ceni od 5.200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari