Broker: Indeks najlikvidnijih akcija na beogradskoj berzi oslabio protekle nedelje 0,6 odsto 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 na Beogradskoj berzi oslabio je protekle nedelje 0,6 odsto, na 875,8 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 143,4 miliona dinara ili 1,2 miliona evra.

Posle dužeg vremena intezivnije se trgovalo akcijama Naftne industrije Srbije (NIS), a cena je na kraju nedelje bila 808 dinara, uz neznatan pad od 0,4 odsto. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 18,9 miliona dinara.

NIS je usvojio biznis plan u kome se navodi iznos kapitalnih ulaganja koja će, prema očekivanju u narednoj godini, biti 59,7 milijardi dinara.

Troškovi nabavke i nadogradnje osnovnih sredstava (CAPEX) u 2024. godini u kojoj se očekuje redovni remont u Rafineriji Pančevo mogli bi predstavljati rekordna kapitalna ulaganja kompanije od vremena privatizacije.

Akcije Dunav osiguranja blago su porasle na 958 dinara, uz realizaciju od četiri miliona dinara.

Prioritetne akcije Filip Morisa blago su skliznule ispod granice od 8.000 dinara, uz promet od 0,9 miliona dinara, a investitori koji nastoje da učestvuju u raspodeli ovogodišnje dobiti imaju na raspolaganju još tri trgovačka dana za kupovinu akcija, s obzirom da je dan dividende 31. decembar.

Cena akcija gornjomilanovačkog Metalca porasla je jedan odsto, na 1.555 dinara, uz mali promet i time se vratila nadomak nivoa gde se nalazila pre velikog pada, početkom decembra.

Akcija Messer Tehnogasa je oslabila 4,4 odsto, na 15.606 dinara, uz promet od 700.000 dinara, nakon što je prethodno dostigla dvomesečnu maksimalnu cenu od 16.400 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari