Svetske berze: Inflacija posustaje, akcije rastu treću nedelju zaredom 1Foto: EPA/ ATTILA BALAZS HUNGARY OUT

Američko tržište akcija nastavilo je intezivan rast i treću nedelju zaredom nakon što je oktobarska inflacija usporila više od očekivanja, ukazujući da je izvesno okončanje Fed-ovog ciklusa dizanja kamata.

 

Indeks S&P 500 porastao je 2,2 odsto i ponovo je preskočio nivo od 4.500 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dodao na vrednosti 2,4 odsto.

Američka inflacija u oktobru bila je na istom nivou kao u prethodnom mesecu što bi moglo podstaći Fed da na poslednjem sastanku u decembru zadrži ključnu kamatu, što su u ovom momentu više nego dominantna očekivanja tržišta.

Na godišnjem nivou, inflacija je porasla 3,2 odsto, ispod konsenzusa od 3,3 odsto, dok je afirmativni trend potvrdila i bazna inflacija koja isključuje volatilnije cene hrane i energenata. Ova uža inflaciona metrika bila je na nivou od četiri odsto godišnje odnosno 0,2 odsto mesečno, ispod očekivanja od 4,1 i 0,3 odsto, respektivno.

Svetske berze: Inflacija posustaje, akcije rastu treću nedelju zaredom 2

Istina, objavljeni podaci i dalje su daleko ispod srednjoročnog cilja Fed-a od dva odsto, ali je tržište ove informacije primilo sa priličnim olakšanjem. Prinosi na 10-ogodišnje državne obveznice pali su na 4,44 odsto, dok su akcije nastavile da knjiže dobitke koji u poslednje tri sedmice iznose skoro 10 odsto, mereno indeksom S&P 500.

U fokusu ulagača bila je i američka maloprodaja koja je u oktobru pala 0,1 odsto na mesečnom nivou, ali je bila bolja od očekivanog pada od 0,3 odsto. Takođe, podatak iz septembra je revidiran naviše na 0,9 odsto, sa inače visokih 0,7 odsto.

Brojni američki maloprodajni lanci objavili su kvartalne rezultate, a optimizam u prvoj polovini sedmice oborio je Walmart koji je dao opreznu prognozu za praznični kvartal s obzirom na splašnjavanje sentimenta potrošača koje je opaženo od oktobra. Inače, očekuje se da bi praznična prodaja na američkom tržištu mogla porasti tri, četiri odsto čime bi dostigla nivo iz predpandemijske, 2019. godine.

Protekle sedmice su održani sastanci kineske i američke administracije na najvišem nivou, ali su ostali u senci objave rezultata Alibabe koja je ukazala da američke sankcije na sofisticirane čipove itekako utiču na privatni sektor kineske privrede. Alibaba je suspendovao planirano odvajanje cloud biznisa, pozivajući se na neizvesnost u poslovanju usled američkih sankcija, što je oborilo akcije kompanije za više od 10 procenata na najniži nivo u proteklih godinu dana.

Dobitnik nedelje

Akcije nemačkog industrijskog konglomerata, Siemens, skočile su protekle sedmice više od 13 procenata, nakon što je kompanija impresivno završila fiskalnu 2023. godinu, najavivši akcionarima isplatu 10 odsto većih dividendi.

Istina, kompanija je najavila sporiji rast u narednoj fiskalnoj godini pre svega usled očekivanog slabijeg rasta u diviziji koja se bavi digitalizacijom, ali je prognozirani rast prihoda od 4-8 odsto svakako daleko iznad konsenzusa od 3,7 odsto. Kompanija je još ranije najavila dolazak perioda normalizacije tražnje nakon postpandemijskog rasta kada su klijenti usled straha od nestašica gomilali ključne komponente.

Gubitnik nedelje

Akcije američkog maloprodajnog lanca, Volmarta (Walmart), pale su više od osam procenata nakon objavljenih kvartalnih rezultata, kao posledica upozorenja uprave kompanije na slabljenje sentimenta potrošača od oktobra što nije dobar signal pred predstojeću prazničnu sezonu kada se ostvaruju i najveći prihodi.

Rezultati Volmarta u fiskalnom trećem kvartalu bili su za nijansu bolji od očekivanja, a kompanija je takođe povećala prognozu rasta na nivou fiskalne godine. Sada se očekuje rast prodaje od 5-5,5 odsto umesto ranijih 4-4,5 odsto, ali je prognoza bila ispod očekivanja od 5,6 odsto.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari