Svetske berze: Tržište rada poguralo Volstrit na najviši nivo u 2023. 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Protekla sedmica donela je snažan rast američkog tržišta akcija nakon što je i zvanično usvojen zakon o pomeranju granice duga, ali pre svega usled objave majskog izveštaja sa tržišta rada koji je doneo važne pozitivne tonove.

Indeks S&P 500 porastao je u sedmici 1,8 odsto, dok od početka godine nosi pozitivan prinos od 11,5 procenata.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, nastavio je uspešnu seriju, skočivši u sedmici dodatnih dva odsto.

Američko tržište rada u maju je pokazalo zavidnu snagu i porast broja zaposlenih iznad očekivanja, ali je i donelo rast stope nezaposlenosti i neveliko povećanje nadnica što je izazvalo talas optimizma među investitorima.

Američka privreda u maju kreirala je 339 hiljada radnih mesta, iznad konsenzusa od 190 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti skočila na 3,7 odsto u odnosu na konsenzus od 3,5 odsto. Veliki rast nezaposlenosti uprkos rastu broja radnih mesta posledica je u velikoj meri pada broja samozaposlenih Amerikanaca od 369 hiljada.

Ključni indikator inflacije, prosečna satnica rada, porasla je u maju 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je bilo u skladu sa očekivanjima i usporavanje u odnosu na 0,4 odsto prošlog meseca. Na godišnjem nivou nadnice su porasle 4,3 odsto, što je bilo ispod konsenzusa od 4,4 odsto.

Svetske berze: Tržište rada poguralo Volstrit na najviši nivo u 2023. 2
Ilustracija: Nenad Gujaničić

S druge strane Atlantika, inflacija u evrozoni usporila je u maju više nego što se očekivalo, što je dalo argumente da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla umerenije da nastavi ciklus dizanja kamata.

Inflacija u ekonomskom i političkom bloku 20 zemalja koje koriste evro usporila je na 6,1 odsto u maju u odnosu na aprilskih 7,0 odsto i ispod konsenzusa od 6,3 odsto. Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i goriva, pala je na 5,3 odsto sa 5,6 odsto u aprilu i takođe je bila ispod očekivanja od 5,5 procenata.

ECB je od sredine prošle godine podigla kamatu za 375 baznih poena na 3,25 odsto kako bi se borila sa rastućom inflacijom. Očekuje se da bi na junskom zasedanju kamata mogla biti povećana za dodatnih 25 baznih poena, pre svega s obzirom na i dalje visok rast nadnica koji se nalazi u rasponu 5-6 odsto.

Na korporativnom planu nije bilo mnogo aktivnosti, a nedelju je obeležio kanadski proizvođač opreme za jogu, Lululemon, koji je podigao poslovna očekivanja za 2023. nakon odličnog prvog tromesečja.

Lululemon je zabeležio snažnu tražnju na američkom tržištu, dok je na međunarodna prodaja porasla stopom od 60 odsto, u velikoj meri usled oporavka prodaje u Kini.

Objava Lululemona, koja je akcije ove kompanije vinula 11 odsto, dala je vetar u leđa ostalim proizvođačima sportske odeće i obuće koji su proteklih sedmica beležili pad vrednosti usled brojnih indikatora koji su ukazivali na pad sentimenta potrošača.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača električnih vozila, Tesle, skočile su protekle sedmice preko 10 procenata i stigle do 214 dolara što je njihova najviša vrednost od sredine februara kada je usledio gotovo kontinuirani silazni trend.

Doprinos rastu Tesle osim samog pozitivnog sentimenta na tržištu dao je i lider kompanije Mask koji je posetio Kinu po prvi put u poslednje tri godine i ostvario brojne značajne sastanke. Kina predstavlja izuzetno značajno tržište za Teslu koja u Šangaju ima i fabriku, i na kojem je prodao najviše modela Y u prvom tromesečju.

Gubitnik nedelje

Akcije američke telekomunikacione kompanije, T-Mobile, pale su u petak 5,6 procenata nakon medijskih špekulacija da je Amazon u pregovorima sa američkim operaterima kako bi ponudio mobilne usluge svojim Prime pretplatnicima.

Ovo pisanje Amazon je demantovao, ali su listom sve telekomunikacione kompanije zabeležile pad vrednosti s obzirom da bi mogle da pretrpe pad broja pretplatnika u slučaju postojanja jeftinije opcije na Amazonu. Akcije nemačkog Deutsche Telekoma koji kontroliše T-Mobile izgubio je u petak na vrednosti devet procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari