Svetske berze: Proizvođač čipova NVIDIA stigao do vrednosti od 1.000 milijardi dolara 1EPA/MIKE NELSON

Proteklu trgovačku sedmicu obeležila je objava kvartalnih rezultata najvećeg američkog dizajnera čipova, NVIDIA, koji je uspeo da dostigne novu rekordnu vrednost, a Nasdak podigne do najvišeg nivoa od avgusta.

Očekivanja da će biti postignut sporazum oko pomeranja nivoa granice duga, krajem nedelje pogurala su naviše i ostale sektore pa je neutralisan minus s početka sedmice. Indeks S&P 500 dobio je na vrednosti trećinu procenta, dok je Nasdak nedelju okončao u plusu od 2,5 odsto.

 

U više nego atipičnom trgovačkom danu NVIDIA je uspela da zabeleži rast tržišne kapitalizacije od skoro 200 milijardi dolara i približi se granici vrednovanja od 1.000 milijardi koju je zasad preskočila tek nekolicina globalnih, pre svega američkih kompanija.

 

Ovome je prethodila objava kvartalnih rezultata kompanije, koji su doneli pad poslovanja manji od očekivanja, dok je prognoza poslovanja u tekućem kvartalu došla znatno iznad i najoptimističnijih prognoza. Ova očekivana ekspanzija posledica je jake tražnje za grafičkim procesorima koji se koriste za aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji poput OpenAI i ChatGPT.

 

Svetske berze: Proizvođač čipova NVIDIA stigao do vrednosti od 1.000 milijardi dolara 2

 

U tekućem tromesečju kompanija očekuje prihod od 11 milijardi dolara (+/-2 odsto), znatno iznad konsenzusa analitičara od 7,18 milijardi dolara. Ovaj rekordni kvartalni prihod u istoriji kompanije predstavljao bi stopu rasta na godišnjem nivou od 64 odsto, nakon tri vezana kvartala pada.

 

Ova objava donela je linearni rast akcija u sektoru proizvođača čipova, a nisu ostale imune ni ostale kompanije iz tehnološkog korpusa koji na neki način imaju dodira sa veštačkom inteligencijom, kao što su Microsoft i Alphabet.

 

Na makroekonomskom planu, i zvanično je objavljena tehnička recesija u nemačkoj privredi nakon što je u prvom tromesečju potvrđen pad od 0,3 odsto, kome je prethodio minus od pola procenta u prethodnom tromesečju. S druge strane Atlantika, lična potrošnja u SAD porasla je više nego što se očekivalo u aprilu, što je povećalo izglede za rast privrede u drugom tromesečju. Istovremeno, inflacija je povećana, zbog čega bi Fed mogao da zadrži kamatne stope na višim nivoima još neko vreme.

 

U centru pažnje investitora u SAD bili su pregovori oko pomeranja granice duga, a očekivanja da će ishod biti pozitivan potvrđena su tokom vikenda. Američka administracija i čelnici republikanaca postigli su načeli dogovor o pomeranju granice duga, a glasanje u Kongresu se očekuje sredinom nedelje.

 

Dobitnik nedelje

 

Akcije proizvođača čipova,  Marvell Technology, skočile su nakon objave kvartalnih rezultata više od 32 odsto pošto je kompanija najavila velike ambicije na polju primene veštačke inteligencije. Iako se Marvell nalazi u ranim fazama orijentacije ka ovoj poslovnoj oblasti, već u tekućoj godini prognozira dupliranje prihoda i nastavak ubrzanog rasta u godinama koje slede. Ekspanziji vrednovanja Marvell-a umnogome je doprinela pomama za akcijama svih kompanija koje imaju veze sa veštačkom inteligencijom nakon što je NVIDIA donela euforiju u ovom sektoru.

Gubitnik nedelje

Akcije američkog lanca za prodaju kozmetike i parfema, Ulta Beuty, pale su  posle objave kvartalnih rezultata više od 13 procenata nakon što je kompanija upozorila na smanjenje profitabilnosti usled uticaja inflacije i pojačane orijentacije potrošača na proizvode sa nižom profitnom marginom. Uprava kompanije je čak blago povećala očekivanja u pogledu godišnjih prihoda u fiskalnoj godini na 11-11,1 milijardu dolara, ali je smanjila prognozu u pogledu profitabilnosti. Sada se operativna margina očekuje u rasponu 14,5-14,8 odsto u odnosu na raniju prognozu od 14,7-15 odsto.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari