Crnu Goru drma inflacija, u avgustu 15 odsto 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Indeks potošačkih cena u Crnoj Gori u avgustu zabeležio je rast od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci statističke agencije Monstat.

Ovo je rekordna vrednost od 2008. godine, od kada državna agencija za statistiku objavljuje Indeks potrošačkih cena kao međunarodno uporedivu meru inflacije, odnosno još od uvođenja eura 2002. godine kada se za izražavanje inflacije koristilo kretanje maloprodajnih cijena, prenosi bankar.me.
Za isti period, harmonizovani indeks potrošačkih cena – koji se odnosi na finalnu potrošnju celokupnog stanovništva jedne zemlje i predstavlja uporedivu meru inflacije sa zemljama Evropske unije – bio je 13,9 odsto.
Prema novim podacima, od osmog meseca prošle do istog ove godine najdrastičniji je rast cena registrovan za čvrsta goriva od 54 odsto, zatim povrće je poskupelo 36,9 odsto, a usluga smeštaja 35,5 odsto, dok su ulja i masti skuplje 35,4 odsto. Hleb i žitarice su skuplji za 34,2 odsto, mleko i jaja 31 odsto, održavanja stanova 25,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari