Holandska kompanija Fertilizer4you ocenila je juče da niška vlast nejednako tretira strane investitore i izrazila sumnju da se u tom gradu neko „igra sa njom“. Reagovanje je usledilo nako saopštenja gradske vlasti da je sa belgijskim Grinvorksom, koji se bavi donekle sličnim poslom kao Fertilizer4you, potpisala memorandum o razumevanju i započela postupak izrade elaborata o opravdanosti davanja zemljišta u zakup. Predstavnici grada tim povodom ponovili su da holandska kompanija još uvek čeka na investiciju jer tokom dvogodišnjih pregovora „nije bila konkretna u svojim namerama“.


U saopštenju generalnog direktora Fertilizer4you Hauarda Rodhajzena navodi se da je kompaniji „vrlo teško pala vest“ da je belgijski Grinvorks dobio ovakve mogućnosti i ostvario ono što njoj pre dve godine nije ni ponuđeno kao opcija, zbog čega u kompaniji postavljaju pitanje „da li se i ko to poigrao sa njom“. U saopštenju dostavljenom Danasu navodi se da takvo ponašanje „iz ugla evropskog poslovanja nikako ne ostavlja dobar utisak“.

– Nama je, u svetlu novih okolnosti, kristalno jasno gde smo i zašto čekali, a to pitanje sigurno više nećemo postavljati gradskoj vlasti, niti ćemo pokušavati da naš položaj objasnimo medijima. Pre četiri meseca odabrali smo i prvu grupu od 25 visokoškolovanih ljudi, sa kojima smo planirali da započnemo posao. Oni su sa velikim entuzijazmom, ali i sa neizvesnošću čekali na ishod pregovora sa lokalnim vlastima. U kompaniji bi bilo mesta za još 500 članova našeg osoblja, a u posao bi bilo uključeno još 2.000 lokalnih poljoprivrednika. Šta sada možemo da kažemo njima i investitorima – navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Fertilizer4you podseća da je niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj na početku pregovora ponudila ovoj kompaniji mogućnost kupovine zemljišta koje je“ bilo skuplje od zemljišta iste veličine i kvaliteta u Holandiji“, uz dodatno objašnjenje da je „ustupanje gradskog zemljišta veoma duga i komplikovana procedura“. On kaže da Fertilizer4you, uprkos višemesečnim naporima, još uvek nije uspela da dobije od gradskih vlasti ni „datum sastanka sa kooperantima“. Posle dvogodišnjih pregovora usledila je tromesečna prepiska u kojoj je menadžment kompanije Fertilizer4you od te Kancelarije iznova dobijao ista pitanja, na koja je iznova davao iste odgovore, očekujući da grad zakaže ovaj sastanak, navodi Rodhajzen.

On podseća da je kompanija Fertilizer4you pre više od godinu dana poslala pismo o namerama gradskoj vlasti, a da je nedavno takvo pismo dostavila i predsedniku Srbije Borisu Tadiću. U pismima je navedeno da Fertilizer4you namerava da u Nišu izgradi veliko i ultramoderno postrojenje „Bio svet“, koje bi se bavilo proizvodnjom bio gasa, bio goriva, organskog đubriva, organske hrane i cveća, što je investicija od 20 miliona evra.

Kabinet gradonačelnika Miloša Simonovića saopštio je krajem februara će u Niš doći belgijska kompanija Grinvorks sa kojom je potpisan memorandum, a Gradsko veće donelo je odluku koja omogućava izradu elaborata o izdavanju zemljišta. Prema navodima kabineta, Grinvorks bi trebalo da gradi fabriku u radnoj zoni kod Bulevara Ivana Milutinovića na površini od 14 hektara. U fabrici će biti uposleno 400 ljudi, a vrednost investicije je 70 miliona evra. Ona će se baviti „preradom klaničkog otpada, proizvodnjom biomase i pretvaranjem otpada u energiju“. Dolazak još jednog novog investitora u Niš rezultat je rada Kancelarije Grada Niša u Briselu i pregovora gradonačelnika Simonovića sa predstavnicima te kompanije.

– Niš je još jednom prepoznat kao mesto u kome se brzo dobijaju sve dozvole za početak investicija – ocenio je tada Simonović.

Grad tvrdi suprotno

Gradski zvaničnici insistiraju na tvrdnji da „ne postoji nijedna sporna stvar“ u vezi sa potencijalnim dolaskom kompanije Fertilizer4you u Niš, ali iznose drugačije ocene o razlozima zbog kojih do toga nije došlo. Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović rekao je nedavno za naš list da Fertilizer4you još „nije definisala svoju investiciju, niti na bilo koji način započela njenu implementaciju, što je krajnje neuobičajeno, pa i neozbiljno za jednog velikog investitora“. On je kazao da će i „sporni“ sastanak biti organizovan čim holandska kompanija bude definisala termin koji joj odgovara, kao i institucije i kooperante koji bi trebalo da budu prisutni. Dodao je da je kompanija Fertilizer4you razgovarala o kupovini zemljišta od privatizovanog Fripaka u radnoj zoni Donje Međurovo, ali da ga još nije kupila, što je preduslov za podnošenje zahteva za dobijanje građevinske dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari