Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić najavio je da nakon ukidanja fiskalnih kasa za pojedine delatnosti, i ukidanja „šume“ od oko 100 parafiskalnih nameta, za šta je potrebno izmeniti 71 zakon, sledi reforma paušalnog oporezivanja.

Dinkić je rekao da će naredni korak biti da „paušalci“ budu obveznici samo paušalnog poreza, poreza na imovinu i da plaćaju porez i doprinose za radnike koje zapošljavaju.

– Više neće biti moguće da se zanatlijama ili malim privrednicima, koji plaćaju paušalni porez, nametne i neka druga taksa – rekao je Dinkić i naveo da danas zanatlije plaćaju 35 taksi, a ugostiteljske radnje 42. Po njegovim rečima, potrebno je regulisati položaj „paušalaca“ da bi oni bili zadovoljni i možda zaposlili više radnika. Ministar je rekao da očekuje da će od 1. oktobra život za njih biti lakši i podsetio da su ukinute fiskalne kase za oko 40.000 paušalaca.

– U pripremi je nastavak podrške zanatlijama i malim preduzećima, sledeće nedelje Vlada će doneti veliki program podsticanja privrede gde će posebno mesto imati finansijska podrška zanatlijama i maloj privredi“, rekao je Dinkić.

Na pitanje kako će reagovati lokalne vlasti na ukidanje taksi, Dinkić je rekao da smatra da je njihov interes da se odreknu tih prihoda jer su prošle godine dobile 80 odsto od poreza na plate koji im je sada ključni prihod, a rašće i transferi iz Republike.

– Mislim da će reformom porez na imovinu početi da se naplaćuje i pravnim licima, ne samo fizičkim, tako da je bolje da imamo jednostavan sistem jer će ‘lokal’ prihodovati od zapošljavanja novih radnika, nego da široko oporezujemo one koji jedva sastavljaju kraj sa krajem – rekao je Dinkić i dodao da je to sasvim novi koncept – da se preduzetnici „oslobode da mogu da dišu, da rade i zapošljavaju, a da veće poreze plaćaju veliki“.

Zamolićemo odlaganje dela obaveza

– Prethodna Vlada Srbije nije ispunila jedan veliki deo obaveza iz ugovora sa Fijatom i zamolićemo tu kompaniju da odložimo ispunjenje dela tih obaveza, rekao je Mlađan Dinkić. On je najavio da će sredinom naredne nedelje u Beogradu biti održan sastanak sa potpredsednikom Fijata Alfredom Altavilom na kojem će razmotriti koliki će deo finansijskih obaveza prema Fijatu biti prebačen u 2013. godinu. „Molićemo Fijat za razumevanje, da napravimo sporazum da deo tih obaveza koje nisu ušle u budžet, uđu u rebalans, a da drugi deo odložimo za narednu godinu“ rekao je Dinkić, ali nije precizirao iznos. Inače, vlada nije ispunila ugovorenu obavezu da ove godine za rad fabrike automobila u Kragujevcu obezbedi 60 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari