Đedović Handanović: Srbija, Mađarska i Slovenija udružuju berze električne energije 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Srbija, Slovenija i Mađarska udružile su svoje berze električne energije, što će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

„Ovo je veliki dan za dalji razvoj našeg elektroenergetskog sistema. Regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila se Mađarska, a EMS postoje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj. Zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije. Takođe, pozitivno će uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu“, rekla je Handanović, navodi se saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je danas potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije, HUPX, pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – ADEX, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT. Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti.

„Zaista sam ponosna jer se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. Ovo spajanje donosi nam višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje. Osim toga, postoji još jedan važan benefit za Srbiju – realizacijom ovog spajanja berzi stvoreni su uslovi da EMS nadalje sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema, MAVIR-om, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za R. Srbiju za ukidanje CBAM takse“, rekla je generalna direktorka EMS Jelena Matejić.

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX. Potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije, Bojan Kumer i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari