Đedović Handanović: Završava se gasifikacija Bačke Palanke 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas Bačku Palanku u kojoj se realizuje projekat gasifikacije, koji treba da bude završen za 18 meseci i gde će gotovo 9.000 domaćinstava dobiti mogućnost za korišćenje gasa.

„Drago mi je što smo se danas uverili da će se izgradnjom gasovoda i distributivne mreže, dužine oko 160 kilometara i deset merno regulacionih stanica, u potpunosti zaokružiti gasifikacija opštine Bačka Palanka, uz priključenje blizu 9.000 domaćinstava i privrednih objekata u još pet naselja“, rekla je ministarka i istakla da će JP Srbijagas realizovati ovu investiciju vrednosti oko 13,5 miliona evra.

Đedović Handanović je istakla da je gasifikacija jedan od najvažnijih ciljeva koji podrazumeva razvoj gasne infrastrukture u celoj Srbiji i povezivanje što većeg broja domaćinstava, toplana i privrednih subjekata na mrežu.

„Trenutno se intenzivno radi na gasifikaciji beogradskih opština, Palilule, Voždovca i Zvezdare, zatim Novog Sada, Smedereva i Valjeva. U narednom periodu intenzivno će se raditi na gasifikaciji Pirota, Vranja i Novog Pazara, što je veoma važno za ove gradove jer će dobiti pristup čistijem energentu, imati stabilnije grejanje i proizvodnju električne energije po prihvatljivim cenama“, rekla je ministarka.

Ona je istakla prednosti upotrebe gasa sa stanovišta zaštite životne sredine.

„Za razliku od uglja i mazuta, prirodni gas je čistiji izvor energije koji doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, i posmatra se kao prelazni energent u procesu energetske tranzicije“, rekla je ministarka.

Ukazala je da razvoj gasne infrastrukture podstiče nove investicije i ekonomski rast.

„Veća dostupnost gasa čini određena područija atraktivnijim za ulaganja. Investitori danas pored pristupa saobraćajnoj infrastrukturi traže mogućnost priključivanja na gasnu mrežu“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da je sigurnost snabdevanja gasom jedan je od najvažnijih ciljeva države, zbog čega je u prethodnom periodu efikasno završena izgradnja dva nova gasovoda Balkanski tok i gasne interkonekcije Srbija Bugarska.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović naveo je da očekuje da radovi na kompletnoj gasifikaciji Bačke Palanke budu završeni u roku, u narednih 18 meseci, kao i da će Srbijagas osposobiti sve gasovode koji su sprovedeni u drugim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari