Na primeru izrađenih modela koje smo danas videli ovde u Simpu još jednom se pokazala neumorna snaga Radovana Laleta Đurića koji je uspeo da poveže na zajedničkom poslu kreativni potencijal mladih dizajnera, iskustva naše najveće kompanije za izradu nameštaja i države.

Tako smo danas dobili prve odlične primerke nameštaja za izložbe, koje bi trebalo da budu i šansa da ovi modeli krenu u serijsku proizvodnju za domaće i inostrano tržište – rekao je juče u Simpu ministar poljoprivrede Dušan Petrović koji je u prisustvu predsednika Niša art fondacije Radovana Laleta Đurića, kao i čelnog čoveka Simpa Dragana Tomića, imao priliku da premijerno vidi urađene modele.

Petrović je naveo da su ideje temelj za podsticaj naše industrije nameštaja gde u 650 fabrika u Srbiji radi više od 15.000 radnika. Na ovaj način, kako je naveo, možemo dobiti novu energiju za „oporavak i revitalizaciju ove privredne grane“.

– Očekujem da modeli koje su uradili dizajneri iz Srbije postanu komercijalni i da budu prepoznatljivi kao proizvodi koji dolaze iz Srbije. Ovo je pravac za novu snagu koju treba da dobije kompanija kakva je Simpo, ali da bude i šansa za mala i srednja preduzeća. Očekujem nove konkurse poput ovog kakav je imala Niš art fondacija, na kojima ćemo stvoriti modele za povećanje proizvodnje u industriji nameštaja a samim tim i za nova radna mesta i ukupni boljitak u državi – naglasio je Petrović.

Predsednik kompanije Simpo, i sam nekada ministar u Vladi Srbije, Dragan Tomić ukazao je na činjenicu da je ova akcija koja je finalizirana u proizvodnim pogonima u Vranju višedimenzionalna, jer pokazuje, kako je naglasio „spremnost države da da nove impulse industriji nameštaja“.

– Dobro je za kompaniju poput naše da na ovaj način zatvaramo jedan krug kreativnosti sa mladim ljudima koji su u Simpu uvek imali šansu. Još važnije je da iz države sada stižu signali konkretne podrške malim i srednjim preduzećima. Ovde ne smemo da stanemo, jer nam je Lale Đurić pokazao kako može da poveže državu sa kreativnim potencijalom i da onda ideja postane stvarnost. Ukazujem na činjenicu da nije samo u pitanju jedan konkurs kakav je bio ovaj Niš art fondacije, već je mnogo više od toga što energija Đurića pokazuje neophodnost u kontinuitetu realizacije i strateškog planiranja u oblasti kakva je industrija nameštaja. Ovo vam kažem jer sam čuo da je gospodin Đurić bukvalno spavao u fabrici dok modeli nisu dobili ovakav oblik koji je pred nama – ukazao je Tomić.

U prisustvu članova žirija Gorana Ćirića, direktora JP PTT Srbije, Nede Arnerić glumice i istoričarke umetnosti te teatrologa Jovana Ćirilova, nagrađeni dizajneri su pred mnogobrojnim novinarima održali prezentaciju funkcionalnosti svojih modela. Tako je za trpezarijskim stolom ministar Petrović pred Draganom Tomićem upitao Laleta Đurića: „Može li ovaj sto da bude interesantan za Amerikance“.

– Nego šta, ne samo interesantan već i sa jako dobrom cenom – odgovorio je Đurić. Tomić je ukazao da je trpezarijska stolica jako udobna te da bi „ovde odmah mogao da se postavi ručak“.

– Mislim da je jako dragoceno što smo se danas uverili da jedan kreativan tim koji predvodi Lale Đurić ima prepoznatljivu podršku od Ministarstva koje predvodi Dušan Petrović. Kao i što smo se uverili u proizvodni potencijal Simpa kao srpskog brenda. Očekujem da ovo bude provokacija i drugim mladim dizajnerima da se obrate ministarstvu, Niš art fondaciji ali i ljudima iz Simpa koji imaju potencijal da ideju pretvore u funkcionalnost – rekao je Goran Ćirić jedan od članova žirija Niš art fondacije.

Nagrađeni dizajneri i sami kao da su bili pomalo iznenađeni medijskom pažnjom. Zoran Mojsilović se trudio da gostima objasni funkcionalnost sofe koju je dizajnirao. Milica Marić je ukazivala na prednosti kancelarijskog stola koji deluje impresivno. Jelena Milojević i Karolina Čilek novinarima objašnjavaju proces od ideje do realizacije. Sam Lale Đurić ministru Petroviću i Draganu Tomiću pokazuje fotografije sa izrađenim modelima smeštenim i potencijalni enterijer. Svi se slažu da je reč o nesvakidašnjem projektu. Zaključuju da bo to mogao da bude pilot varijanta koja ne bi smela da ostane samo lepa uspomena na projekat Laleta Đurića i Niš art fondacije.

Kad stvarnost nadvlada ideju

– Ja sam bio i u prvoj fazi kada se počelo sa realizacijom nagrađenih radova i mi smo na licu mesta što šta menjali i popravljali pokazujući da se radi o procesu u kome stvarnost može da nadvlada prvobitnu zamisao. U hodu se mnogo toga doterivalo a za to su najzaslužniji sam Lale Đurić i kreativni tim Simpa na čelu sa Zoranom Mitićem – objasnio je novinarima Jovan Ćirilov, član žirija.

Tehnološki najzahtevniji konkurs

Glumica i istoričarka umetnosti Neda Arnerić nije propustila priliku da proba udobnost sofe, da pohvali trpezarijski sto ali i da kaže da je „ovo bio projekat koji je možda bio i najzahtevniji u tehnološkoj realizaciji“ u odnosu na konkurse koji se otvaraju u oblasti pozorišne umetnosti i slikarstva, koje je prethodno Niš art fondacija organizovala. „Mladi dizajneri su uspeli da shvate valjda da od ideje do realizacije nije nimalo jednostavan put. Ko hoće ozbiljno da se bavi ovim poslom mora i da prema njemu ima takav odnos – rekla je Arnerićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari