Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je juče sa predstavnicima agencije UN za razvoj (UNDP) ugovore kojima ta organizacije bespovratno daje 1,6 miliona dolara za izgradnju šest postrojenja za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije iz biomase i biogasa. Ukupna vrednost projekata je 22,7 miliona dolara, a instalisana snaga biće 6,3 megavata električne i isto toliko toplotne energije.

– To je deo naše politike prema obnovljivim izvorima energije – istakao je Antić i ocenio da je potrebno da Srbija krupnim koracima ide u pravcu stabilizacije energetskog sistema. On je zahvalio predstavnicima UNDP na saradnji u značajnim projektima u Srbiji, koji su ne samo energetski bitni, nego su i svojevrsna promocija biomase i biogasa.

Sredstva UNDP, po oko 270.000 dolara, dobila su preduzeća Forkom iz Beograd, BGS Alfa BP i BGS Beta BI i BGS Gama BP iz Bača, Biogas enerdži iz Alibunara i Bioelektra iz Botoša kod Zrenjanina. Bespovratna sredstva predstavljaju 15 odsto vrednosti ukupne investicije, a potpisanim ugovorima predviđena je isplata 30 odsto od ukupnog iznosa dodeljenih sredstava, dok će ostatak biti isplaćen nakon priključka postrojenja na distributivnu mrežu.FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari