Leto je na samom izmaku, grejna sezona počinje za mesec dana a energetski sektor u Srbiji tvrdi da spremno dočekuje zimu. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije ističe da ne bi trebalo da bude problema u snabdevanju Srbije ruskim gasom.


– To naravno podrazumeva da u Ukrajini bude mirno, to jest da ne nastupi neka vanredna situacija. Ako sve bude normalno, problema nema. Naime, Srbija i leti i zimi uvozi iste količine gasa. Međutim, leti se gas manje troši pa se uvezene količine koje su višak talože u podzemnom skladištu „Banatski dvor“. Te rezerve se čuvaju za zimu kada je potrošnja veća. Dakle, količine koje uvozimo kao i one koje imamo u rezervi, garantuju da će biti dovoljno gasa u zimskoj sezoni. U ovom trenutku u Banatskom dvoru imamo 380 miliona kubnih metara gasa a to skladište po potrebi može i dodatno da se dopuni – objašnjava Vuletić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je cena sirove nafte u ovom trenutku niska na tržištu, to bi se moglo odraziti i na sniženje cene mazuta koje toplane koriste kao gorivo za rad svojih postrojenja.

Elektroprivreda Srbije je nedavno saopštila da, i pored toga što su svetski eksperti procenjivali da se sistem posle prošlogodišnjih poplava neće oporaviti minimalno dve godine, ne samo da se održao kao stabilan, većda postiže i vanredne rezultate. Na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara“ 6. septembra je iskopano 114.022 tone uglja. To je najveća dnevna proizvodnja lignita ostvarena nakon poplava koje su prošle godine u maju zaustavile kolubarske kopove i druga je dnevna proizvodnja u istoriji Rudarskog basena „Kolubara“. Rekordna dnevna proizvodnja ostvarena je 13. januara 2014. kada je iskopano 116 hiljada tona uglja. Od početka godine na površinskim kopovima RB „Kolubara“ je proizvedeno 18,2 miliona tona uglja. Prema bilansu, planirano je da se tokom 2015. godine proizvede oko 28,3 miliona tona uglja. Postignute rezultate, rekordnu dnevnu proizvodnju uglja Elektroprivredi Srbije, rudarima i svim zaposlenima čestitao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antićuz ocenu da je to garancija da je elektroenergetski sistem spreman za nastupajuću zimsku sezonu i dokaz da su kolubarski kopovi u tehničko – tehnološkom i proizvodnom smislu u potpunosti sanirani nakon poplava, te da će ovakvi rezultati u proizvodnji uglja i električne energije, kako je istakao, omogućiti značajan rast naše industrijske proizvodnje.

– Prošlogodišnje poplave, niska hidrologija u letnjoj sezoni i ogromna šteta koja je naneta elektroenergetskom sistemu nisu se odrazile na stabilnost isporuke električne energije, većse sistem Elektroprivrede Srbije uprkos svemu pokazao kao stabilan. Najočigledniji pokazatelj je i činjenica da ni jednog trenutka nije bilo bilo kakvih ograničenja u isporuci električne energije nijednom kupcu. Proizvodni rezultati Kolubare ali i ostalih delova EPS-a većsad ukazuju na to da u narednu zimsku sezonu ulazimo sa sistemom koji će moći da odgovori zahtevima konzuma – saopšteno je iz EPS-a.

Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup, kaže za Danas da je ohrabrujuće što je EPS spreman za zimsku sezonu, ali da to automatski ne znači i da neće biti potrebe za uvozom struje.

– Ako su informacije iz saopštenja EPS-a tačne, to je svakako dobro. To znači da je to preduzeće obavilo remonte na vreme i osposobilo proizvodna postrojenja za nesmetan rad. Ipak to istovremeno ne znači da će EPS proizvesti dovoljno struje bez potrebe da je uvozi. Podsećanja radi, proteklih godina, u situacijama kada je rad postrojenja EPS-a bio normalan, to jest bez zastoja izazvanih havarijama, to preduzeće je bilo prinuđeno da uvozi struju. Da li će i ove zimske sezone biti uvoza zavisi isključivo od potrošnje – naglašava naš sagovornik.

Završena aukcija gasa kompanije Gasprom eksport

Uspešno je završena prva aukcija gasa, koju su, od 7. do 10. septembra, vodile kompanije PAO Gasprom i Gasprom eksport. Gasprom eksport je saopštio da je ta kompanija ostvarila sve svoje ciljeve koje je postavila u fazama pripreme i sprovođenja aukcije, a posebno, testiran je novi mehanizam prodaje koji dopunjuje postojeći sistem dugoročnih ugovora. Ukupno, kompanija je napravila više od 40 dogovora sa 15 klijenata za količinu od više od milijarde kubnih metara gasa. Aukciju 3,2 milijarde kubnih metara koji će biti dostavljeni tokom zimske sezone 2015/2016 Gasprom eksport je najavio 31. jula. Proces podnošenja pretkvalifikacionih prijava je završen 14. avgusta, a 39 kompanija se uspešno prijavilo tokom te faze. U okviru četvorodnevne aukcije, održana su tri kruga nadmetanja. U svakom krugu, kupci su dobili informacije o broju trenutno dostupnih partija i najnižoj ceni. U toku 30-minutne sesije, predviđeno je bilo da kupci daju svoje ponude koje uključuju cenu i željenu količinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari