Nakon što se osamdeset direktora, šefova i upravnika pogona Valjaonice bakra Sevojno obratilo akcionarima peticijom, kojom su osudili smenu Dragana Subotića sa mesta generalnog direktora i poručili da je za loše stanje, pad proizvodnje i investicija odgovorno novo poslovodstvo, reagovali su predstavnici investicionih fondova RC2 i DARBI, većinski vlasnici fabrike, saopštavajući da su svesni da je, zbog ekonomske krize, situacija u tom preduzeću vrlo složena, ali da su uložili i da će nastaviti da ulažu napor da se problemi prevaziđu.


Objašnjavajući zbog čega je smenjen Dragan Subotić sa mesta generalnog direktora i na njegovo mesto postavljen Marko Mitrović, predstavnici tih fondova, Jan Floresku i Robert Graffam u pismu navode da su „veoma razočarani što Subotić nije prihvatio njihovu ponudu da ga imenuju za predsednika Borda direktora Valjaonice bakra“.

– Smatrali smo da bi on sa svojim iskustvom i znanjem bio najbolji izbor za taj položaj i dao značajan doprinos preduzeću. U svetu je normalno da mlađi menadžeri sa svežim idejama o daljem razvoju zamene starije i iskusnije, koji se angažuju na pozicijama koje zahtevaju manje operativnog, a više strateškog rada“, navodi se odgovoru, a potom se dodaje:

– Pokazali smo veliko razumevanje i poštovanje za sve godine rada koje je Subotić proveo u valjaonici i produžavali njegov transfer više od pet puta tokom perioda od deset meseci i duže. Nažalost, iz razloga koji su samo njemu poznati, Subotić je odlučio da ne prihvati uslove za koje je prvobitno smatrao da su fer i prihvatljivi, a koji su podrazumevali viši položaj i povoljnije uslove, i jednostrano prekinuo naše pregovore. Nismo imali drugu opciju nego da aktiviramo sporazum o raskidu njegovog radnog odnosa koji je on prethodno potpisao“.

– U svojstvu većinskih vlasnika imamo dužnost i obavezu da obezbedimo kontinuitet i napredak valjaonice. Bez obzira na naše poštovanje prema Subotiću, nijedna osoba nije iznad značaja same valjaonice. Mi mu želimo sve najbolje u njegovom budućem radu“, navode vlasnici i poručuju da će i ubuduće podržavati ostatak tima menadžera.

Na ocene potpisnika peticije da su proizvodnja i investicije od početka godine smanjene, a da su troškovi povećani, te da je novi menadžment nestručan i nekompetentan i da donosi štetne odluke, vlasnici ukazuju na to da iako je kriza počela 2008. godine, poslovanje u ovoj godini bilo je u najtežim tržišnim i finansijskim uslovima, te da najveći evropski i svetski konkurenti sevojničke fabrike beleže velike gubitke, ali da ona ima „bolji rezultat nego prethodne godine i ostvaruje profit“.

– Do najvećeg pada prodaje došlo je zbog tržišta Italije, tradicionalno najvećeg izvoznog tržišta valjaonice, koje se trenutno suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima. Imajući to u vidu, bili smo iznenađeni videvši na peticiji potpise zaposlenih koji su bili najbolje upoznati ili sa smanjenjem tržišta ili sa problemima u finansiranju“, navodi se u pismu vlasnika, koji napominju da je na nivou East Point Holdinga (EPH) do sada uloženo više od 100 miliona evra, te da je po okončanju procesa restrukturiranja, planirano još dodatnih šest miliona evra.

– Međutim, uložili smo novih 4,8 miliona evra, iako restrukturiranje nije okončano i na taj način izložili riziku priličan dodatni kapital, bez ikakve zaštite – ističu u pismu, uz ocenu da je značajan novac investiran proteklih godina, a da se to nije vidno odrazilo na povećanje prodaje i profitabilnosti, te da su odlučili da promene način investiranja u novu opremu, tako što će pribavljati pouzdanu procenu o uticaju investicije na rezultat.

Potvrdivši da su ovogodišnje investicije u fabriku bile manje nego prethodnih godina, oni podsećaju da su prošle godine uložili „ne tako mala sredstva u završetak horizontalnog livnog uređaja, povećanje težine i dužine bloka, modernizaciju presaonice i druge manje projekte“.

– Želimo da naglasimo da mi kao akcionari od privatizacije nismo uzeli dividende. Naprotiv, pokrili smo višegodišnje gubitke valjaonice. Naša odluka da ukupna sredstva od prodaje Agri-biznisa početkom 2011. u iznosu od 45 miliona evra reinvestiramo u razne grane poslovanja EPH, od čega je veliki deo otišao na otplatu dugova Metals grupe, očigledan je znak naše posvećenosti East Pointu i njegovim potkompanijama – uzvraćaju vlasnici na optužbe iz peticije da je poslovna politika nove uprave štetna za fabriku.

Restrukturiranje dugova

Vlasnici tvrde da će proces restrukturiranja bankarskih dugovanja, za koje ističi da su ih skoro u celosti nasledili od prethodnih vlasnika, biti uspešno završen do kraja godine, jer su gotovo sve banke odobrile restrukturiranje kredita na rok od sedam godina, uz dvogodišnji grejs-period i da su sigurni da će dogovor postići i sa dve preostale finansijske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari