Države Zapadnog Balkana, zbog svog geografskog položaja, imaju status strateškog partnera mađarske privrede, pri čemu najbolju poziciju zauzima Crna Gora. U prilog tome govori oko pola milijarde evra investicija koliko je Mađarska do sada uložila u Crnoj Gori. Ako kažem da je Mađarska u Srbiji do sada investirala oko 200 miliona evra, onda je očigledno koliko je Crna Gora važan ekonomski partner Mađarske.

Činjenica je, takođe, da je Mađarska upravo u Crnoj Gori realizovala najveću investiciju na svetu, s obzirom na to da je uložila gotovo milion evra po glavi stanovnika – kaže u intervjuu za Danas ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Posa. Na pitanje zašto je Crna Gora posebno privlačna mađarskim investitorima ambasador kaže da je od presudnog značaja stimulativan poslovni ambijent, o čemu svedoči i podatak da sve mađarske firme u Crnoj Gori posluju uspešno. Osim toga, Crna Gora i Mađarska imaju bez ikakve dileme izuzetno odlične političke odnose.

Ambasador Posa podsjeća da je prvi talas mađarskih investicija stigao u Crnu Goru 2005. i 2006. godine i to u telekomunikacionoj sferi, kada je Mađar telekom, odnosno Dojče telekom kupio je crnogorski Telekom, i bankarstvu (OTP grupa kupila je Crnogorsku komercijalnu banku). Osim ove dve velike investicije treba pomenuti i Hungers hotels rizorts grupu koja uspešno posluje u Herceg Novom. Na pitanje kada se mogu očekivati sledeće investicije i u kojim privrednim granama, naš sagovornik kaže da se zbog svetske ekonomske krize, koja se negativno odrazila i na investicione planove mađarskih ulagača, drugi talas investicija nije mogao realizovati do sada, ali bi, već početkom 2014. godine, trebalo da počne realizacija nekoliko novih projekata.

– U Mađarskoj ima puno malih i srednjih preduzeća koja su zainteresovana za ulazak na crnogorsko tržište, utoliko pre što su velike firme koje posluju u Mađarskoj već prisutne u Crnoj Gori. To znači da velike investicije ne možemo da očekujemo u dogledno vreme, ali je realno očekivati veću zainteresovanost mađarskih preduzetnika. Nekoliko preduzeća, koja su postigla zavidne rezultate u prošloj godini u Mađarskoj, zainteresovana su za ulaganja pa se nadamo da će dobro poslovati i na tržištu Crne Gore. Mogućnosti za unapređenje saradnje vidimo na polju energetike, informatike, poljoprivrede, u sferi agrara i prehrambene industrije, zatim u vodoprivredi, pritom mislim na ulaganja u sisteme za navodnjavanje, prečišćavanje voda, izgradnju kanalizacije. Mogućnosti za saradnju ima i u građevinarstvu i, što je posebno zanimljivo, mađarske firme koje su ušle na inostrano tržište, nisu opterećene samo ostvarivanjem sopstvene dobiti, već posluju na obostranu korist, odnosno imaju u vidu i potrebe lokalne zajednice – komentariše Posa.

U ekonomskom smislu, kaže naš sagovornik, Mađarska gleda na Crnu Goru kao na svojevrsnu centralu iz koje bi mađarske investicije mogle da se šire i u druge susedne zemlje kao što su Makedonija, Albanija, BIH i Kosovo. Kada je reč o ulaganjima u železničku infrastrukturu, konkretno najavljenoj rekonstrukciji pruge od Budimpešte do Beograda i očekivanjima crnogorskih privrednika da se taj projekat produži do Bara, ambasador Kristijan Posa kaže da vjeruje da će kasnije rekonstrukcijom biti obuhvaćena i deonica do Bara „mada je dogovoreno da se rekonstruiše samo deo pruge koja povezuje glavne gradove Mađarske i Srbije, jer za to postoji interes svih zemalja regiona“.

Afera bez posledica

– Navodne nepravilnosti koje su pratile privatizaciju Crnogorskog Telekoma, čiji je vlasnik postao Mađar Telekom, nisu se negativno odrazile ni na političke, ni na ekonomske odnose između Mađarske i Crne Gore – tvrdi ambasador Mađarske, odgovarajući na pitanje: da li je afera u vezi sa navodnim podmićivanjem troje visokih crnogorskih zvaničnika od strane Mađar telekoma koja još nije dobila svoj epilog, imala ili bi mogla da ima, negativne posledice na ulaganja mađarskih privrednika u Crnoj Gori.

Zapadni Balkan ispred Kine

Mađarska je na tržište zemalja Zapadnog Balkana izvezla robe u vrednosti od 3,1 milijardi evra. Poređenja radi, izvoz u Kinu izražava se cifrom od 1,5 milijardi evra, a u Rusiju 2,6 milijardi evra. To najbolje ilustruje značaj zemalja Zapadnog Balkana kao spoljnotrgovinskih partnera Mađarske – ističe Kristijan Posa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari