Država može da otkupi većinski paket akcija NIS-a? 1Foto: NIS

Ako Srbija ostane jasno pri stavu da neće uvoditi sankcije Rusiji, onda postoji više načina da se reši problem uvođenja mera Gaspromnjeftu, ako do njih dođe, rekao je za današnju Politiku Branko Pavlović, koji se bavi privrednim pravom i bio je konsultant sindikata tokom privatizacije NIS.

List podseća da je 15. maj krajnji rok do kada bi Savet Evropske unije trebalo da rastumači odluku kojom bi NIS bila zabranjena kupovina ruske nafte, jer je 51 odsto u vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft. Tehnički i u najgorem slučaju prerađivaćemo svojih milion tona domaće nafte, a zabraniti točenje kamionima koji voze robu za izvoz i za račun kompanija iz Evrope unije. Drugo – razvićemo barter aranžman za žito i treće nedostajeće količine goriva kupovaćemo u okruženju, rekao je Pavlović.

Upućeni u problematiku navode da će uvođenjem sankcija Gaspomnjeftu biti napravljene ozbiljne teškoće, jer on snabdeva 70 odsto tržišta, pa je alternativa i otkup akcija. Srpska strana bi otkupila deo ili ceo paket akcija od Gaspromnjefta koji ima 51 odsto, dok je druga solucija da ruska strana akcije proda nekom trećem – Kinezima, Turcima, Mađarima ili Australijancima, piše Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari