Skupština akcionara Energoprojekta juče je usvojila predlog deoničara Napred razvoja da se uradi vanredna revizija finansijskih izveštaja kompanije za 2011. godinu, ali je umesto Oditora, revizorske kuće koju je predložio taj akcionar, za posao odabrana EKI revizija, što mali akcionari, udruženi sa Napred razvojem, vide kao svoj poraz. Istovremeno, Skupština akcionara je odbila da smeni Nadzorni odbor Energoprojekta, što je bio još jedan od predloga Napreda. Ključnu ulogu u ovakvom epilogu odigrala je država, kao najveći pojedinačni akcionar Energoprojekta, koja je glasala suprotno zahtevima malih akcionara.


Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović kaže za Danas da je EKI revizija, koja će obaviti vanrednu kontrolu finansijskih bilansa, izabrana na preporuku Komisije za reviziju ovog preduzeća i Nadzornog odbora, dok Oditor nije izabran jer Komisija nije našla dovoljno argumenta da zatraži ponudu od ove revizorske kuće, s obzirom na kompleksnost Energoprojekta, kao sistema koji obuhvata niz zavisnih preduzeća i operacije na više kontinenata, zbog čega smatraju da Oditor nema dovoljno kapaciteta za tako složen posao.

– Kompletno rukovodstvo i Nadzorni odbor su podržali obavljanje vanredne revizije. Istovremeno je izglasano poverenje Nadzornom odboru – rekao je Milovanović.

Zoran Simić, predsednik Udruženja malih akcionara koje je Napred razvoju, kao većem akcionaru, i predložilo da podnese inicijativu za vanrednu reviziju i smenu Nadzornog odbora, posle Skupštine rekao je za Danas da „nismo dobili podršku države, koja je izglasala isti menadžment“ i da ne zna zašto je država tako postupila, iako im je na sastanku održanom nekoliko dana ranije obećala podršku. On je dodao da „ništa ne znači“ doneta odluka o vanrednoj reviziji, pošto je izabrana „njihova revizorska kuća, a ne ona koju smo mi predložili“.

Odgovarajući na aluziju o potencijalnoj subjektivnosti u izboru EKI-ja, generalni direktor kompanije je rekao da su, gledano tako, i mali akcionari i Napred takođe bili pristrasni, jer je Oditor revizorska kuća Napred razvoja. On je, međutim, dodao da „sve revizorske kuće vrše nezavisnu reviziju na šta su obavezne“ i da u Energoprojektu smatraju da su dobre sve revizorske kuće koje imaju licencu i ispunjavaju uslove neophodne za kontrolu kompleksnih kompanija, kao što je Energoprojekt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari