– Čak i da ima dobru volju da usliši sve učestalije zahteve za povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta, vlada nema ekonomske izvore iz kojih bi to mogla da obezbedi, kaže za Forum – socijalni dijalog, direktor Centra za ekonomska istraživanja pri Institutu za društvene nauke Danilo Šuković, koji je i član Saveta za borbu protiv korupcije. Osnovni problem je taj što ova vlada, ali i svi resori pre nje nisu ni započeli restrukturiranje javnog sektora, tako da su javni troškovi „prenaduvani“.


– Ova vlada je stalno obećavala rast zarada, a one su realno smanjivane. Činjenica je da su za poslednje dve godine troškovi života narasli najmanje za 30 odsto, a kada se najavljuje da će ovogodišnja inflacija biti oko 10 odsto, onda obećanja o platama koje će biti povećane za jedan, dva ili pet odsto, ne najavljuje povišicu, nego veliki realan pad. Iako je to jasno ekonomistima i većini zaposlenih, vlast i dalje izbegava da predstavi situaciju onakvom kakva jeste, jer se boji da se ne naruši rejting. Međutim, tako problem postaje još teži, kaže Šuković i podseća da na vanredne prihode od privatizacije država više ne može da računa.

– Nivo zaduženosti već je dostigao kritičan nivo od 45 odsto BDP-a javnog duga ili 80 odsto ukupnog. Uz to, ova kriza zaista je promenila svet, i krediti se više ne daju olako kao ranije. Jedina šansa za budžet, koji je vidljivo važan partijama na vlasti, jeste prodaja Telekoma, iako je besmisleno što se to čini u vreme krize, objašnjava Šuković.

Ne bi trebalo računati ni na to da će novac koji cirkuliše u sivoj zoni moći delom da se prevede u legalne tokove, a nerealno je očekivati da se privilegovane kategorije „biznismena“ odreknu ekstra prihoda koji ostvaruju kroz „propuste“ u javnim nabavkama. Prema rečima našeg sagovornika, država se nalazi zatočena u mreži koja je gusto „protkana“ na relaciji izvršna vlast, tajkuni, sudstvo, tako da su male šanse da se bilo šta pokrene iz vrha.

– Kako ekonomskih izvora za povećanje budžeta nema, ukoliko vlast pod pritiskom zahteva za povećanje zarada popusti, biće to inflatorni udar i na tom talasu istopiće se i zarade onih koji dobiju povišice, dok će oni koji ostanu bez njih postati još siromašniji, zaključuje Šuković.

Ministarstva kao čitava vlada

Šuković naglašava da je propuštenu reformu javnog sektora pratio i stalni rast opšte potrošnje. Jedna od ilustracija za to jeste i podatak da gotovo svaki ministarski kabinet ima toliko savetnika, sekretara, pomoćnika i pratećeg osoblja da bi u normalnoj zemlji mogao i sam da funkcioniše kao čitava vlada. „Ali, u taj segment se ne dira jer je reč o partijskim kadrovima, koji ministrima i obezbeđuju poziciju na kojoj se nalaze. To otvara vrata korupciji i zatvara državu prema nezavisnim institucijama. U takvoj klimi iluzorno je očekivati velike strane investitore, ili da će se ovako osakaćena privreda oporaviti, kaže Šuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari