Nekoliko stotina vojnih penzionera protestovalo je u centru Niša zahtevajući da im država isplati ukupan iznos uvećanja penzija za 11,06 odsto od početka 2008. godine, kada su one u tom procentu uvećane civilnim osiguranicima.

Predsednik Udruženja penzionisanih podoficira Niša Milorad Petković podsetio je da je to pravo vojnim penzionerima priznao i Ustavni sud Srbije odlukom od 29. decembra 2014. godine. On je izrazio uverenje da postoji mogućnost da država ispuni svoju obavezu, naglašavajući da vojni penzioneri neće pristati na kompromise, već će u protivnom biti prinuđeni da prava ostvaruju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Vojni penzioneri traže samo ono što je već dobilo oko 1,5 miliona ostalih penzionera u Srbiji, smatra Petković.

Dragiša Davkovski iz Udruženja penzionisanih podoficira Srbije rekao je da je u vreme donošenja odluke o povećanju penzija u Srbiji bilo 57.000 vojnih penzionera, ali da ih je danas oko 49.000. Svaki vojni penzioner u proseku potražuje oko 6.000 evra, što je ukupno oko 172 miliona evra. Nešto više od 400 penzionera uspelo je da naplati ovu razliku pred sudovima u Užicu, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu i drugim mestima, ali to nisu uspeli da urade oni u Nišu, jer „Osnovni i Viši sud u tom gradu punih sedam godina ne usklađuju svoje odluke sa odlukom Ustavnog suda“.

Okupljeni su rekli da su zahteve uputili nadležnim sudovima, državnim organima i predstavniku Evropske unije u Srbiji Majklu Davenportu. Na protestu je izabrana delegacija za pregovore sa Vladom Srbije i „oduzeto je pravo“ predsedniku Udruženja vojnih penzionera Srbije Ljubomiru Draganjcu i potpredsedniku Narodne skupštine Kosti Arsenoviću da to čine u njihovo ime. Osim penzionera iz Niša skupu su prisustvovali i predstavnici vojnih penzionera iz Beograda, Novog Sada, Leskovca, Zrenjanina, Vranja, Kruševca, Prokuplja i Aleksinca. Protest je počeo minutom ćutanja za poginule u nedavnoj helikopterskoj nesreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari