Ubedljivo najveći fiskalni dužnik među aktivnim pravnim licima je Zastava Oružje, državno preduzeće sa neizmirenim dugom koji je na dan sastavljanja izveštaja, 31. marta, premašio 7,7 milijardi dinara, objavljeno je juče na sajtu Poreske uprave.

– Trostruko manje, 2,6 milijardi ima sledeći na listi sastavljenoj od preko 400 najvećih poreskih dužnika, valjevski Krušik koji je takođe u vlasništvu države (odnosno grad Valjevo ima 44 odsto udela, Republika Srbija 41, Fond za razvoj 15 odsto), a visoko su kotirana i ostala preduzeća iz sektora vojne industrije – trstenička Namenska, sa dugom od 2,1 milijarde i Sloboda iz Čačka sa 860 miliona. U vrhu spiska je i fabrika duvana Monus, koja se povezuje sa Predragom Rankovićem Peconijem. Ona duguje 2,2 milijarde, ali je podnela i zahtev za reprogram duga, tako je zaštićena do odluke privrednog suda, odnosno poverilaca.

eđu prvih deset najvećih sa ovog spiska je i kompanija Borba sa 1,8 milijardi, gotovo upola manje, oko 940 miliona dinara duguje Lola Livnica, a evidenciju poreznika, prema kojoj duguje 910 miliona, ranije je negirala Mera invest, čiji je osnivač istoimena kompanija sa Kipra, ali se u javnosti vlasništvo vezuje za Marka Miškovića.

Od poznatijih firmi, na ovoj listi se nalazi Mitrosrem, koji duguje 644 miliona, zatim dva preduzeća iz sistema Farmakom, Miroslava Bogićevića – rudnik Lece sa 525 i Ritail sa 434 miliona. Od poznatijih preduzeća navedena je novosadska Dunav grupa, preduzeće Dušana Borovice, koje duguje 526 miliona, ali su tu i njegove druge firme, Vojvodinaput sa oko 300 i Borovicatransport sa oko 100 miliona duga. Na listi dužnika su i kompanija Novosti, od koje poreska uprava očekuje oko 300 miliona, kao i druge medijske kuće, ali sa znatno manjim iznosima, RTS i Pink. Tu su i građevinske firme – Ratko Mitrović, Montera, Komgrap… Zekstra Dragana Đurića, koja duguje oko 300 miliona, očekuju usvajanje UPPR-a, koji bi je, ukoliko proverioci budu saglasni, spasao prinudne naplate, dok je reorganizacija usvojena za njegovo drugo preduzeće, Veterinarski zavod kome se odlaže plaćanje oko 200 miliona dinara fiskalnog duga. U sličnoj poziciji je i Laroucci voda poznatog košarkaša Vlada Divca, kod koje je plan reorganizacije, usvojen u stečaju, odložio naplatu oko 160 miliona dinara poreskih obaveza.

Osim poznatih biznismena i državnih firmi, na listi se nalaze i javna preduzeća, pa je tako Javno komunalno preduzeće Lazarevac dužno gotovo 585 miliona dinara, ali mu je Poreska uprava odobrila reprogram dok korake za odlaganje naplate nije preduzelo Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, koje je u „crvenom“ za gotovo 260 miliona dinara.



 

Prvih deset duguje 31 milijardu



eđu firmama koje je otvoren proces privatizacije spasio od prinudne naplate, prema podacima koji su izneti u posebnoj listi, najzaduženija je Zastava automobili – 5,9 milijardi dinara, sledi JPPEU Resavica sa poreskim dugom od 3,4 milijarde, „14. oktobar“ i Mostogradnja sa 3,2 milijarde, Jagodinska pivara oko tri milijarde, pribojski FAP 2,8 milijardi a za po koju stotinu miliona manju obavezu imaju IMR, Želvoz, Zastava kamioni, IMT. Ukupno, samo prvih deset firmi sa ovog posebnog spiska državi duguje 31 milijardu dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari