Više od 1.500 radnika Jumka koji se od 12. januara nalaze u generalnom štrajku, juče pre podne je uprkos policijskom obezbeđenju blokiralo deo auto-puta Niš – Skoplje kod Vranja, zbog čega se saobraćaj na Koridoru 10 u tom delu odvija zaobilaznim pravcima. Radnici su istakli 20 zahteva koje su prosledili i premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću.

 Među njima je isplata sedam zaostalih zarada, povezivanje radnog staža, overa zdravstvenih knjižica kao i smena rukovodstva kompanije koje je postavila Vlada Srbije, inače većinski vlasnik tog preduzeća u restrukturiranju.

Protest je produžen i nakon što se štrajkačima na auto-putu obratio gradonačelnik Vranja Zoran Antić u popodnevnim satima. On ih je pozvao da prekinu blokadu Koridora 10, najavljujući da će delegaciju Jumka primiti neko od čelnika Vlade Srbije, što su okupljeni radnici propratili zvižducima, najavljujući da će u blokadi ostati dok im se ne obrati neko iz vlasti u Beogradu na licu mesta. Neizvesno je i da li će delegacija Jumka prisustvovati za danas u 13 sati zakazanom sastanku kod premijera Ivice Dačića, jer štrajkači „nemaju strpljenja za obećanja bez nade“. Juče po podne je reagovao i Igor Mirović, koji vrši i funkciju ministra privrede. On je najavio da će se tokom večeri sastati sa radnicima koji drže saobraćajnicu u blokadi, ali za sada nije izvesno da li će to ukloniti barikade.

– Mi smo najavili radikalizaciju protesta jer još uvek, uprkos obećanjima, nije došlo do sastanka predstavnika sindikata i štrajkačkog odbora sa ljudima iz ministarstava rada i privrede – rekla je za Danas Snežana Veličković, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Jumku.

Štrajkači najavljuju i mogući odlazak za Beograd i protest pred Vladom Srbije.

– Više ne možemo da trpimo ponižavajući odnos države koja je većinski vlasnik našeg kapitala. Mi hoćemo da radimo, ali i da za taj rad dobijemo svoje zarade, kao i pravo na lečenje, što su elementarna ljudska prava. Sramota je koliko nas ignorišu – jedinstven je stav štrajkača.

Ranka Savić, predsednica ASNS-a, rekla je juče agencijama da je u principu protiv blokada, ali da u ovom slučaju podržava radnike jer neko mora da se zainteresuje i da počne da zavodi red od preduzeća do preduzeća. „Dogorelo je do noktiju“, rekla je Savićeva i dodala da je prosek primanja u Jumku 15.000 dinara, što je mimo zakona i manje od propisane minimalne zarade.

– Ne treba da se čudimo što su radnici na auto-putu i zašto su očajni. Niko nije sprečio propadanje i nije doveo dobar, odgovoran, radan i stručan menadžment, jer je Jumko imao šanse da opstane i da bude jedna od vodećih tekstilnih fabrika u regionu – rekla je Savićeva.

Ona je podsetila da je ASNS godinama upozoravao na probleme u Jumku, zloupotrebe i malverzacije i potrebu smenjivanja menadžmenta na čelu s direktorom Zoranom Stošićem, ali ti apeli nisu urodili plodom. ASNS je zbog toga početkom decembra 2013, podsetila je, uputio Tužilaštvu za organizovani kriminal i premijeru Ivici Dačiću zahtev da se ispitaju zloupotrebe u tom preduzeću koje zapošljava 1.760 radnika. Ona je istakla da je Tužilaštvo za organizovani kriminal 25. decembra odgovorilo da je nalog za istragu prosledilo Višem tužilaštvu u Vranju, a premijer da je dokumentacija prosleđena Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U vreme blokade Koridora 10, koja je bila u toku i do kasnih popodnevnih sati, stvorena je kolona šlepera, a putnički saobraćaj odvijao se otežano zaobilaznim lokalnim putnim pravcima, dok deo štrajkača nije blokirao i zaobilaznicu kod Vranjske Banje, pa je saobraćaj bio u potpunoj blokadi više sati. Blokadi Koridora 10 prethodile su se višednevne protestne šetnje ulicama Vranja i okupljanja ispred zgrade gradske skupštine. Gradonačelnik Vranja pokušao je u više navrata da radnicima obeća da će „njihovi problemi biti razmatrani u Vladi Srbije“, bilo je i nekoliko sastanaka, ali bez konkretnih rezultata, što je i dovelo do radikalizacije protesta.

Ovo je prvi put u industrijskoj istoriji Vranja dugoj više od sedamdeset godina, da radnici jednog preduzeća blokadom Koridora 10 zatraže ostvarivanje svojih prava.

Korektan odnos štrajkača prema policiji

– Nije bilo nijednog incidenta tokom protesta radnika Jumka. Pokušavamo da putnički saobraćaj preusmerimo kod Vranja preko lokalnih puteva kako bi se izbegle već sada velike gužve u kojima je najveći broj šlepera. Kolona je u oba pravca kod Vranja oko tri kilometra – rekao je juče kasno po podne za naš list načelnik PU Vranje Slađan Velinović.

Uprkos kiši i hladnoći ne odustajemo

– Problem Jumka traje devet godina, i uprkos kiši mi ne odustajemo od našeg protesta, makar svi ovde poumirali iako nemamo overene zdravstvene knjižice – izjavila je kasno sinoć za Danas Snežana Veličković, a nakon vesti da će se radnicima koji su blokirali auto-put obratiti v.d. ministra privrede u Vladi Srbije Igor Mirović.

Od početka blokade puta radnicima Jumka pomoć u hrani i vodi pružali su stanovnici sela Suvi Do, Restoran Milanović kao i lokalne prodavnice, gde su štrajkači dobijali pomoć u hrani i vodi. Najveći broj radnika Jumka u ovom protestu čine žene starije od pedeset godina.

Besplatne zdravstvene usluge za radnike

Gradska uprava u Vranju snosiće sve troškove lečenja, pružanja zdravstvenih usluga i izdavanja lekova za 1.700 radnika Jumka kojima više od godinu dana nisu overene zdravstvene knjižice, potvrđeno je Danasu nakon vanredne sednice Gradskog veća u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari