Dveri: Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto odbili dijalog

Ostavite komentar


  1. Rio Tinto je svetski simbol za korupciju, zagađenje okoline i nečovečne uslove u rudnicima. Čak i u njihovoj matičnoj zemlji Australiji, je stepen samoubistava u rudnicima višestruko iznad proseka zemlje. Inače jalovina koja ostaje iza iskopavanja litijum oksida je izuzetno otrovna. Sadrži bukvalno sve teške metale iz periodnog sistema.

  2. Za one koji su i malo upuceni u poslovanje Rio Tinto jasno je kakva je to kompanija. Molimo nadlezne u Srbiji a narocinto ministarstvo rudarstva i energetike da ni po koju cenu ne pristane na eksploatacuju ovako dragocene sirovina kakav je jaradit. Minimum eksploatacije ne treba da bud samo cena koja bi morala da bude pandam eksploatacije ove sirovine u Australiji, ili bilo kjoj drugoj zapadnoj zemlji. Jos jedan uslov je neohodan a to je da se Rio Tinto obaveze da ce svu jalovinu sanirati po bilo koju cenu. To je ultimativno.

  3. Baterije za električne automobile? Mislio sam da se zezaju. Bez transparentnosti, ekološki katastrofalna eksploatacija je…

  4. Zasto bi Rio Tinto uopste izlazio na razgovore kadgod neko ko sebe nazove NVO organizuje „okrugli sto“, pogtovo ako je taj neko vec unapred neprijateljski orijentisan i izneo mnoge neutemeljene optuzbe. Da li im je uopste poslat zahtev na korektan nacin? To sto je poslato pismo sa pozivom na neku adresu ne znaci da je time izvrseno pozivanje. Da li je odgovorna osoba za takvu vrstu dijaloga dostupna na toj adresi? Oplanovima firme mogu da pricaju samo ovlastene i informisane osobe, a ne prva slobodna i dostupna. Ne mozete poslati portira ili bageristu, vec portparola, koji unapred ima dovoljno informacija o materiji, a taj portparol je mozda u Australiji.
    Tesko je braniti se od pausalnih optuzbi u razgovoru sa nekim ko je vec unapred resio da ne cje argumente druge strane.

    1. Zato što MORA da ljudima koji tamo žive, a i svima nama da da odogovore na legitimna pitanja o zagađenju, o svojoj reputaciji i čime garantuju da do ekoloških „akcidenata“ kao na ostrvu Bugenvil, gde su iza sebe ostavili pustoš, a ljudi i posle 30 godina od zatvaranja rudnika koji su oni eksploatisali oboljevaju od kožnih i plućnih bolesti zbog kiselina i raznih drugih otrova u vazduhu i vodi, da ne govorimo o građanskom ratu koji je izbio zbog toga u kojem je poginulo dvadesetak hiljada ljudi. Eto zato. Ako smo neprijateljski raspoloženi prema njima imamo argumentaciju za to, a oni nek iznesu svoju argumentaciju ako je imaju. Ovako će samo preko nas mrtvih da kopaju rudnik tu. Jel treba da zatruju pola Srbije pa i kod nas da izbije rat kad počnu da vam izlaze opekotine po koži, kad vam pluća sradaju od otrovnih isparenja u vazduhu. Da ne govorimo da bi potencijalno bila pogođena i Bosna, jer ako bi otrovne substance prodrle u reke, sve bi to na svojoj koži osetili i Bosanci.
      Čovek treba da stavi na kantar šta dobija a šta gubi, ovde čak ne mora ni da meri, jasno je da je gubitak nenadoknadiv. Nema tih para.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.