Dveri: Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto odbili dijalog 1Foto: BETAPHOTO/Zelena patrola/DS)

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije „Rio Tinto“ nisu pojavili na okruglom stolu koji su organizovale dve nevladine organizacije o planu eksploatacije jadarita, saopštilo je Srpski pokret Dveri.

Diajlog su organizovale Koalicija za održivo rudarstvo Srbije i udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ u petak, 20. novembra, na kojem su učesnici pozvali udruženja građana i opozicionih partija na saradnju u borbi protiv projekta „Jadar“.

„Još jednom je istaknut nelegitimitet Prostornog plana posebne namene za rudnik jadarita na području grada Loznice i opštine Krupanj i potvrđen stav nadležnih iz Ministarstva rudarstva i energetike da su za dijalog otvoreni samo sa ambasadorima stranih zemalja, koji na ovaj način podržavaju nedemokratsko ponašanje Vlade Srbije, a sve to uz podršku Svetske banke“, piše u saopštenju.

Na skupu je ocenjeno i da Loznica i danas ima velike količine toksičnih materija skladištenih u prostoru nekadašnje fabrike Viskoza, nesanirano jalovište u Zajači „koje svakodnevno curi u reku Štiru“ , što ukazuje da odgovornost države u slučaju potencijalnih akcidenata „zapravo ne postoji“.

„Kada se ceo svet, a posebno Evropa bori za opstanak sela kroz razne subvencije i podsticaje, mi činimo sve da naše meštane primoramo da se isele“, Kazao je Slaviša Miletić, potpredsednik Izvršnog odbora Dveri i udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari