Ekološki ustanak: Studija Rio Tinta jeftina propaganda i smekšavanje stava građana 1Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Ekološki ustanak ocenio je danas kao „jeftinu propagandu“ i „smekšavanje tvrdog stava građana“ objavu Nacrta Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“, koji je samoinicijativno uradila kompanija Rio Tinto, bez obzira na to što je projekat stopiran i ukinuta Uredba o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju eksploatacije i prerade jadarita

„Ovo što Rio Tinto sada radi, objavljivanje nacrta studije, iako zvaničnog dokumenta o dozvoli za iskopavanje ne postiji jer je projekat ‘ukinut’, zove se ‘smekšavanje’ tvrdog stava građana oko ovog projekta“, naveli su iz Ekološkog ustanka i pozvali gađane da „ne nasedaju na jeftinu propagandu“.

Iz Ekološkog ustanka pitaju zašto Rio Tinto sada brine za informisanje građana i javni dijalog, dok u vreme protesta građana protiv iskopavanja litijuma u okolini Loznice to nije pokušavala.

„Zašto je trebalo dve godine da se uradi Studija o proceni uticaja? Zar nisu tada, dok su trajali protesti, tvrdili kako će sve biti rađeno u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, pričali o zelenom rudarenju, o prfitabilnosti iskopavanja litijuma za građane Repiblike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su i da je aktuelna ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović pre nego što je postavljena na tu funkciju, godinama radila za Evropsku investiconu banku, koja je, kako je navedeno, finansijer projekata Rio Tinta po svetu i smatraju da je zadužena da sprovede u delo, pod pritiskom zvaničnika iz Evrope, zamisao o iskopavanju litijuma u Srbiji.

Iz Ekološkog ustanka su podsetili i da je pre dve godine, 24. januara 2022, tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da „međunarodna rudarska kompanija Rio Tinto nema više nikakva prava na istraživanje litijuma i bora u zapadnoj Srbiji“, kao i da „nijedna druga kompanija nije tražila takva prava“.

Podsećaju i da su u novembru prošle godine Ekološki ustanak objavio dokument koji je Republika Srbija uputila „Rendon grupi“ u kojem je predstavljena nova lobistička strategija za sprovođenje Projekta „Jadar“.

„Vlasnik ove kompanije, Džon Rendon, ima višedcenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom enegrenata sa građanskim društvom“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari