Elektronska razmena podataka ubrzala carinske procedure 1Ilustracija Foto: Uprava carina Srbije

Na graničnim prelazima između zemalja CEFTE i Evropske unije, počeo je da se primenjuje sistem elektronske razmene podataka, SEED plus, kojim je omogućeno ubrzanje i pojednostavljenje carinskih procedura.

Sistem je uspostavljen na inicijativu CEFTE, gde se već koristi, i Transportne zajednice koja obuhvata predstavnike drumskog i železničkog saobraćaja zemelja EU i Jugoistočne Evrope.

Naime, Georgi Pitsilis, direktor Sekretarijata za javne prihode Grčke, i Slavica Kutirov, direktorka Uprave carina Severne Makedonije, potpisali su Memorandum o razumevanju za elektronsku razmenu podataka između carinskih uprava na Forumu o povezanosti u Solunu, koji je organizovao Generalni sekretarijat za međunarodne ekonomske poslove Ministarstva spoljnih poslova Grčke. To je, ujedno i osnova za celokupan budući transport i trgovinu iz članica CEFTA sporazuma do Grčke jer stvara mogućnosti za dalje širenje inicijative Zeleni koridori ka zemljama članicama EU.

SEED se u zemljama CEFTA sporazuma primenjuje od 2010. godine a naknadno je unapređen u SEEDplus

– SEED i SEED+ u praksi služe kao bezbedna sredstva za razmenu podataka između uprava koje se bave carinjenjem robe na graničnim prelazima, unapređuju analize rizika i time doprinose značajnom smanjenju vremena čekanja i troškova. Jedna od ključnih prednosti SEED rešenja je fleksibilnost i prilagodljivost u skladu sa potrebama carinskih uprava koje ga koriste – izjavio je Emir Đikić, direktor Sekretarijata CEFTA.

Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice ocenio je da je potpisani memorandum „kruna dvogodišnjeg rada“.

– Ova vrsta graničnih prelaza je važan korak ka još boljem upravljanju granicama, smanjenju vremena čekanja za putnike i robu i predstavlja pristup kojim se na jednom mestu završavaju svi carinski poslovi na svim našim granicama. Ovaj koncept može i treba da se primeni na drugim graničnim prelazima sa EU i ja pozivam druge zemlje članice EU da se pridruže – rekao je on.

Memorandum koji su potpisale Grčka i Severna Makedonija u potpunosti uvažava značaj carinskih i drugih taksi u trgovini robom, prepoznaje potrebu za međugraničnom saradnjom i u obzir uzima ciljeve Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište. Inicijativa bi trebalo da se proširi na Italiju početkom septembra, a zatim i na druge zemlje članice EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari