Radnici privatizovanog građevinskog preduzeća Ratko Mitrović u Kragujevcu započeli su juče proteste, koji će, kako najavljuju, narednih dana biti radikalizovani i trajati dok im ne budu uplaćene zaostale zarade sa doprinosima. Zaposleni u Ratku Mitroviću pobunili su se juče, zbog stečaja koji je u toj firmi pokrenut 19. marta, usled čega su zaposlenima preksinoć ponuđena rešenja o otkazu i odlazak na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u roku od 30 dana, ili prelazak na posao na određeno vreme, od dva meseca, u privatno preduzeće Neimar 1985, čiji je vlasnik stanoviti Branko Ilić.


U Sindikatu Ratka Mitrovića kažu da je stečaj preduzeća svesno izazvan, kako bi se vlasnik rešio svih 110 radnika i nagomilanih dugova firme a tvrde i da je u firmi „bilo kriminalnih radnji iza kojih stoje članovi familije vlasnika preduzeća, na čija imena se vodi više firmi“. Ističu da im vlasnik duguje isplatu zarada za 2010. i prva dva ovogodišnja meseca, te da im doprinosi za penzijsko – invalidsko osiguranje nisu uplaćivali od avgusta 2009. do sada.

Građevinsko preduzeće Ratko Mitrović privatizovano je sredinom 2007, kada ga je, na aukciji, kupio Dragoljub Pantić, vlasnik kragujevačke privatne građevinske firme Neimar. Predsednik Sindikata u Ratku Mitroviću Predrag Radović kaže da je Pantić sve poslove kupljenog preduzeća, od 2007. do sada, ugovarao preko svoje firme Neimar.

– Sve što zaradimo stavljao je na račun Neimara, dok je poslovanje Ratka Mitrovića opterećivao dugovima, kreditima opremom i time kupljenu firmu svesno gurao u dubiozu. Obraćali smo se, tim povodom, nadležnim organima, ali niko ništa nije preduzimao, zbog čega ćemo narednih dana proteste, najverovatnije, nastaviti u nekoj od ustanova u nadležnosti države, rekao je Radović juče za naš list, najavljujući novo protestno okupljanje radnika za danas.

On kaže i da su gotovo svi radnici odbili Pantićevu ponudu da na određeno vreme, od dva meseca, pređu da rade u privatnu firmu Neimar 1985, čiji je vlasnik izvesni Branko Ilić, a direktor čovek turskog državljanstva.

– Pantiću i članovima njegove familije, koji su nam uništili preduzeće, a nas ostavili na ulici, ne verujemo više ništa. Sigurni smo da bi posle dva meseca i u firmi Neimar 1985, dobili otkaze, i da nam rad u tom preduzeću nikada ne bi bio plaćen – pojašnjava Radović razloge zbog kojih su radnici Ratka Mitrovića odbili ponuđeni posao u drugoj firmi.

Pokušali smo u toku jučerašnjeg dana da stupimo u kontakt i sa prozvanim vlasnikom Neimara, ali je prema rečima sekretarice u tom preduzeću, on bio na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari