Detalji o tome na koji način će domaći turisti moći da iskoriste vaučere na 5.000 dinara i tako uštede koji dinar letujući u Srbiji biće poznati kada Vlada usvoji uredbu o ovome. Najavljivano je da će se to desiti ove sedmice, ali gotovo je izvesno da će biti odloženo bar za nedelju dana. Do tada, zna se da će popust od 5.000 dinara biti namenjen isključivo za smeštaj, da će moći da ga koriste penzioneri, nezaposleni i oni koji ne primaju više od 60.000 dinara mesečno i to pod uslovom da u tom smeštaju provedu najmanje četiri dana.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Upravo ovo ograničenje od 60.000 dinara, smatra direktor Udruženja hotelijera i restoratera HORES Georgi Genov, moglo bi da bude problem jer je među onima koji zarađuju manje od tog iznosa malo onih koji mogu da izdvoje za letovanje.

Direktor HORES-a kaže za Danas da oni podržavaju svaku odluku Vlade koja je usmerena na razvoj domaćeg turizma, ali poziva sve učesnike u turizmu da daju doprinos.

– Čekamo da vidimo šta će biti sa uredbom. Mi ćemo pozvati sve hotelijere da daju dodatne popuste od pet odsto ili koliko se već dogovorimo, ali apelujemo i na trgovine, kao i na prevoznike da i oni daju popuste – ističe Genov.

On podseća na to da su prevoznici nekada davali popust i do 15 odsto za sve one koji idu na godišnji odmor.

– Nama su potrebne sistemske mere. Na primer, treba smanjiti PDV na hranu sa 20 na 10 odsto. Hrana nije luksuz i svakako bi sa manjim PDV-om i cene bile niže. Ono što bismo mi još preporučili jeste da sve kompanije uvedu vaučere za korišćenje godišnjih odmora, a ne novac. Tako bi se oni koristili za godišnje odmore, čemu je regres inače namenjen – napominje Genov.

Srbija bi, ističe naš sagovornik, trebalo da radi na tome da bude cenovno, ali i sadržinski konkurentna sa ostalim destinacijama, makar u regionu.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da je ova ideja „plemenita ali zakasnela“ i ne omogućava održivi razvoj domaćeg turizma.

– Razvoj turizma u Srbiji zahteva investicije i priliv stranih gostiju. Jer domaći turisti u strukturi našeg turizma učestvuju sa dve trećine. Da bi turizam bio održiv potrebno je da se radi na povećanju kapaciteta, na sadržajima, saobraćajnoj strukturi. Osim toga, kod nas su banje poslednjih dve do tri godine devastirane, beleže pad prometa – ističe Đogović, dodajući da je u tom segmentu neophodno razrešiti imovinsko-pravne odnose koje banje imaju sa PIO fondom, kako bi se što pre ušlo u proces privatizacije.

Đogović ističe kako nam je potrebno više ideja, više investitora, ali i, na primer, to da promenimo namenu kreditima koje uzimamo a koje ne koristimo.

– Neophodno je i da postoji pametna promocija kako bismo privukli strane goste. Treba da nađemo ličnosti, sportiste poput Novaka Đokovića, ili umetnike, muzičare koji su poznati van granica zemlje da pomognu tako što će promovisati Srbiju kao turističku destinaciju – naglašava Đogović. Koncept održivog razvoja domaćeg turizma treba da počiva na porastu stranih gostiju, napominje on, a za to su nam potrebni kapaciteti, novi sadržaji, bolja saobraćajna infrastruktura i dobra promocija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari