Dok se Milanu Beku nudi da oporavi devastirani sistem Železnica Srbije, a Miodragu Kostiću da stane na čelo preduzeća „Putevi Srbije“, dotle se o vlasniku kompanije ITM Toplici Spasojeviću priča kao o budućem rukovodiocu dva najveća proizvođača traktora u Srbiji: IMT i IMR – navodi se u saopštenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ koje je dostavljeno našoj redakciji.


– Samo pominjanje mogućnosti da se Toplici Spasojeviću poveri da konsoliduje dva preduzeća koja se nalaze u postupku restrukturiranja IMT i IMR, izazvalo je u najmanju ruku čuđenje i zaprepašćenje radnika Industrije precizne mehanike, čiji je vlasnik kompanija ITM na čijem se čelu nalazi Toplica Spasojević. Znaju li premijer i ministri u Vladi Srbije, kako je, i iz kakvih namera Toplica Spasojević kupio prestižnu fabriku Industrije precizne mehanike, jednu od najuspešnijih fabrika iz perioda postojanja SFRJ.. Da li su premijer Vučić i resorni ministri informisani da je donedavno jedna izuzetno uspešna fabrika, čiji je proizvod tražen na svetskom tržištu, nesposobnošću ili namerom, Toplice Spasojevića i njegovih saradnika dovedena na ivicu stečaja, a radnici Industrije precizne mehanike već mesecima štrajkovima i protestima traže svoje neisplaćene plate – navodi se u saopštenju.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ i povereništvo Sindikata „Nezavisnost“ u IPM, kako se navodi u saopštenju, upoznali su skoro sve nadležne državne organe i institucije da se u industriji precizne mehanike krše radnička prava, da su sindikat i radnici više zainteresovani za opstanak fabrike od vlasnika Toplice Spasojevića.

– Upozoravali smo prethodne i aktuelnu Vladu Srbije da je apsurd da se Toplica Spasojević tretira kao reformator srpske privrede, te da se imenuje u nekakve fantomske savete za njen oporavak. Sada mu se kao „uspešnom“ privredniku, koji je doveo do propasti dobru fabriku kao što je Industrija precizne mehanike, nudi da oporavi IMT i IMR. Pozivamo premijera Vučića i resorne ministre u Vladi Srbije da poslušaju glas radnika i sindikata „Nezavisnost“ i da postave pitanje Toplici Spasojeviću: da li u dogovoru i poslovnom aranžmanu sa Miroslavom Miškovićem, već realizuje plan da zatvori fabriku IPM i da na toj izvanredno dobroj lokaciji izgradi poslovno-stambeni kompleks na kome će zaraditi desetine miliona evra. Da li se isti takav plan sprema i za lokacije na Novom Beogradu i Rakovici, gde se nalazi poslovni prostor dva preduzeća IMT i IMR – piše u saopštenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ i dodaje da radnici Industrije precizne mehanike traže od premijera Vučića da im narednih dana odgovori na postavljena pitanja, uz konstataciju da ih je „Toplica Spasojević doveo na rub egzistencije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari