Kakva će biti ekonomska politika nove Vlade Srbije? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Nakon što je na mestu premijerke Ana Brnabić provela tri mandata, Srbija će ove godine dobiti novog premijera, a na to mesto predložen je predsednik Srpske napredne strane i doskorašnji ministar odbrane Miloš Vučević.

On je po obrazovanju pravnik, ali sa iskustvom u upravljanju velikim sistemima, budući da je deset godina proveo na mestu gradonačelnika Novog Sada. Međutim, ostaje otvoreno pitanje u kom pravcu će sada ići ekonomska politika Srbije.

Otkako je bivša premijerka prekomandovana na novu poziciju, na čelo Skupštine Srbije, spekulisalo se o tome ko će biti novi predsednik Vlade Srbije.

Na tu funkciju, nedavno je predložen predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Vučević, kao doskorašnji ministar odbrane i potpredsednik Vlade, predložen je od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića za mandatara novog sastava vlade. S obzirom na to da naprednjaci i njihovi koalicioni partneri imaju većinu u srpskom parlamentu sasvim je izvesno da će kandidat za premijera Miloš Vučević upravo biti taj koji će tu funkciju i obavljati.

On je po obrazovanju pravnik, a do 2012. godine se i bavio advokaturom u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Vučević je do sada obavljao funkciju ministra odbrane, a pre toga i gradonačelnika Novog Sada, a mnogi se pitaju kako će se snaći u ulozi predsednika Vlade i u kom pravcu će voditi ekonomsku politiku zemlje.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić za Danas kaže je danas situacija u mnogim granama privrede delikatna.

„To je, pre svega, jer kombinacija visoke inflacije, skupog novca za kratkoročne i dugoročne kredite i pozajmice i nedostatak iskusnih kadrova zbog masovne migracije radno sposobnog stanovništva u inostranstvo podrivaju srpsku privredu“, objašnjava on.

Rajić smatra da su potrebni ljudi od ličnog inegriteta i znanja da u Vladi Srbije preokrenu ove negativne trendove.

„Dobar deo našeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u protekle dve godine rastao je ne kao posledica realnog rasta u privredi već „helikopter“ novca kojim su veštački napumpavane zarade u javnom sektoru i javnim preduzećima, kao i penzije, što je značajno ušlo u proračun BDP-a“, ukazuje naš sagovornik.

Zbog toga smo se kao zemlja dodatno zaduživali, dodaje on.

„To u budućnosti znači veće poreze, akcize, kao i parafiskalne namete za privredu i građane“, naglašava Rajić.

On smatra da je potreban i snažan zaokret ka jačanju domaće privrede.

„Potreban je veliki broj novih investicija iz domaćih izvora, kao i dublje povezivanje na evropskom i stabilnim vanevropskim tržištima“, navodi Rajić.

Vlada mora time da se pozabavi, naglašva naš sagovornik, jer će u suprotnom performanse domaće privrede nastaviti da slabe.

„Reputacija Srbije i srpskih firmi značajno je opala u poslednje dve godine kod partnera u Evropi i mora se raditi na tome da se kao zemlja mnogo bolje predstavimo, sa akcentom na smanjenje korupcije, proveru tokova sumnjivog novca, vladavinu prava i zaštitu privatnog kapitala“, zaključuje Rajić.

Predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević smatra da se predsednik Srbije Aleksandar Vućić ovim izborom opredelio za nastavak politike koju smo imali do sada.

„Verujem da će to biti Vlada kontinuiteta i da će čak dobar deo ministara da ostane. Na neki način će to biti jedna konzervativna Vlada u okolnostima u kojima se Srbija nalazi i u svetlu brojnih ekonomskih izazova“, navodi on.

Spasojević dodaje da neku otvoreniju Vladu nije realno očekivati.

„Ne očekujemo neke velike eknomske pomake, sve će i dalje biti orijentisano prema stranim investitorima i na taj način će se održavati naša ekonomija“, objašnjava naš sagovornik.

Spasojević veruje da neće biti radikalnih rezova i da će se raditi na održavanju ovog sistema.

Kakva će biti ekonomska politika nove Vlade Srbije? 2
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Nastaviće se rad na EKSPO 2027. i energetskoj efikasnosti, daljem rastu IT industrije, ali teško je očekivati da će biti nekih većih investicija u poljoprivredu, kao i pospešivanje domaće privrede i malih i srednjih preduzeća“, smatra on.

Sledeće godine, kao je dodao, očekuje se i pritisak od strane Evropske unije u energetskom smislu.

„Treba da izvršimo brojna prilagođavanja i da pratimo zelenu tranziciju“, kaže Spasojević.

Ekonomista Dragan Radović očekuje da će nova Vlada nastaviti zaduživanje u još većoj meri.

„Očekujem još veći budžetski deficit, kao i povećanje uvoza i naplatu PDV-a na uvozu od 90 odsto ukupne godisnje naplate, od čega samo 10 odsto iz domaćih aktivnosti“, navodi on.

Radović, takođe, samtra da će doći i do daljeg povećanja cena struje, gasa, goriva i svih komunalnih usluga.

Naš sagovornik ne vidi nikakav pozitivan zaokret u budućoj Vladi.

„Verujem da će doći do povećanja inflacije, kao i do daljeg pogoršavanja standarda građana“, ukazuje Radović.

On nije optimističan ni kada su pitanju plate i penzije.

„Smatram da će biti još većeg zaostajanja penzija u odnosu na rast prosečne zarade i potrošačke korpe.

Naš sagovornik predviđa i povećanje „carinskog kriminala“.

„Očekujem propuštanje neocarinjene robe u tuđe ime i za tuđi i svoj račun, što će dovesti do još većeg urušavanja domaće privrede“, kaže Radović.

Pored toga, on smatra da će doći i do nastavka „nestanka“ struje iz EE sistema, kao i obezvređivanje EPS-a.

„Očekujem i dalje „pupmanje“ troškova na kapitalnim investicijama. Sve u svemu, sve vec viđeno, samo u porastu u odnosu na prethodni period“, ukazuje Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari