Inicijativa: Za pravičnu reformu poreskog sistema umesto zastrašivanja frilensera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Inicijativa Ne davimo Beograd naglasila je da poreski sistem mora pre svega da bude pravedan što znači da se ne može naplaćivati ljudima na način da im, jednom kad se naplati, ostane manje novca od iznosa minimalne zarade.

„Za sve građene koji se nalaze u takvoj situaciji predlažemo hitno uvođenje zakonske amnestije za sve obaveze koje su nastale u prethodnom periodu. Ustav Srbije jasno predviđa da se obaveza plaćanja poreza zasniva na ekonomskoj moći obveznika, a primena ovakvog poreskog zakonodavstva nedvosmisleno krši ovo načelo. Takođe, amnestija mora važiti sve do početka primene novih propisa kojima bi se uvažile njihove elementarne potrebe“, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Kako je navedeno, „poreski sistem mora biti i efikasan po državu i društvo, tako da obezbedi stabilne prihode za pružanje javnih usluga i javnih dobara građanima, ali mora i da se osavremeni kako bi pospešio i omogućio korišćenje novih tehnologija za sticanje zarade građana“.

„Među kategorijom frilensera nalazi se veliki broj naših sugrađana koji su zaposleni, ali koji samostalnim pružanjem usluga van radnog vremena dopunjuju svoje kućne budžete i obezbeđuju time pristojan život svojim porodicama. Naš postojeći poreski sistem uopšte ne vodi računa o ovim našim sugrađanima i podvrgava ih neprimereno visokom poreskom opterećenju“, navela je Inicijativa.

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je da se odmah otvori širi društveni dijalog i krene u reformu poreskog sistema sa ciljem da on bude pravično izbalansiran i da se zasniva na ekonomskoj moći građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari