Ispitati poslovanje JKP Gorica 1Foto wikipedia

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju nadležne u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da u skladu sa svojim ovlašćenjima obave hitnu ili vanrednu reviziju pravilnosti poslovanja u JKP Gorica Niš „Pogrebne usluge“, saopštio je danas ovaj sindikat.

                       Sindikat zahteva ispitivanje svih transakcija i odluka poslovodstva u vezi sa primanjima i izdacima, i utvrđivanje da li su one sprovedene u skladu sa zakonom, ovlašćenjima, i za planirane svrhe.

Šezdesetoro radnika ovog preduzeća, među kojima i članovi „Sloge“, u tihom očajničkom potezu da skrenu pažnju na činjenicu da više meseci unazad ne primaju plate, kao ni novac za prevoz, već nekoliko dana posle radnih obaveza ne odlaze svojim kućama, već noći provode na groblju, kraj spomenika i tek iskopanih raka.

Prosto je nezamislivo da posle više intervencija od strane grada Niša, uplata pomoći u milionskim iznosima da bi im račun bio odblokiran, ovo preduzeće koje po svim parametrima treba normalno da funkcioniše, a s obzirom na delatnost koju obavlja, i dalje je u blokadi i nije sposobno da zaposlenima obezbedi zarađeno i minimum egzistencije za njihove porodice.

Posebno je zanimljiva transakcija Centra za socijalni rad, vezana za nedavno dobijenu i podeljenu solidarnu pomoć u iznosu od 45.000 dinara, a koja je inicirana od strane menadžmenta i deljena selektivno „podobnim“ radnicima.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da tu nisu „čista posla“ i traže da se postupi u skladu sa zakonom, a sindikatu i javnosti dostavi na uvid činjenično stanje o tome – kako se trošio i troši novac, i da li neko od menadžmenta Gorice prima zaradu i socijalnu pomoć dok im većina radnika u očaju noćima spava na groblju i čeka zadušnice kako bi se prehranila., navedeno je u saopštenju sinmdikata „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari