Iz sprege države i tajkuna, radnici kolateralna šteta 1

– Na primeru preduzeća Industrija precizne mehanike, nekada jedne od najuglednijih firmi u Beogradu, čiji je vlasnik od 2009. godine biznismen Toplica Spasojević, jasno se može uočiti i analizirati kako su radnici postali kolateralna šteta neodgovorne države i pohlepnih novobogataša – kaže za Danas Dragan Vesić, izvršni sekretar Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ koji ima svoju podružnicu u tom preduzeću.

On dodaje da dok premijer Srbije Aleksandar Vučić svakodnevno uverava građane kako je Srbija čvrsto opredeljena za evropske standarde i kako republička Vlada vodi računa o položaju radnika, u srcu Beograda se, pred očima ministara, inspekcije rada i drugih nadležnih organa napada egzistencija oko 250 radnika Industrije precizne mehanike i članova njihovih porodica.

– Kao vlasnik Industrije precizne mehanike Toplica Spasojević je po kupoprodajnom ugovoru bio u obavezi da investira u razvoj i da modernizuje preduzeće, ali umesto toga on sada prodaje mašine i tehnologiju. To čini jer ga nikad nije ni interesovala proizvodnja već mu je cilj bio da obezbedi enormni profit na pet hektara građevinskog zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji u ulici Vojislava llića na Zvezdari, a pri tom je upropastio nekada uspešnu fabriku i radnike doveo na ivicu socijalne bede – ističe Vesić.

Prema njegovim rečima, zaposleni u fabrici više brinu o preduzeću nego što to čini vlasnik. Sa druge strane, suočavaju se sa ogromnim problemima. Već 11 meseci nisu primili platu, ne mogu da odu kod lekara niti u penziju, jer im dve godine nisu uplaćivani doprinosi, a nisu ni na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Država je preko predstavnika Ministarstva rada priznala da nema kazneni mehanizam da poslodavca natera da poštuje član 121 Zakona o radu i da radnicima dostavlja isplatne listiće, ako im već ne isplaćuje plate.

– Poslodavac u Industriji precizne mehanike najavljuje već godinu dana socijalni program prema kome će svi radnici napustiti fabriku, ali do dana današnjeg od tog programa nema ništa, a radnici i njihovi sindikalni predstavnici obigravaju po hodnicima i kancelarijama državnih institucija, sve u nadi da će im neko pomoći – kaže Vesić.

On navodi da se političari radnika sete jedino tokom predizbornih kampanja, pa će se, zapaža on, možda neko od onih koji pretenduju na vlast, ovih dana setiti da u Beogradu postoje radnici IPM-a, kojima je uskraćeno pravo na rad, na zdravstveno osiguranje, na odlazak u penziju.

Vesić tvrdi da sindikalcima iz Srbije njihove kolege iz ekonomski moćnih skandinavskih zemalja i država zapadne Evrope prosto ne mogu da veruju kada slušaju priču o tome kako je u Srbiji moguće da u tržišnoj ekonomiji funkcionišu preduzeća poput ovog, a naročito im je neshvatljivo da država ne može da natera poslodavce da poštuju Zakon o radu.

Spasojević: Danas isplaćujemo zaostale zarade

Informacija da se radnicima Industrije precizne mehanike duguje 11 plata nije tačna, taj broj je manji. Svim radnicima u tom preduzeću danas će biti isplaćene sve zaostale plate – rekao je za Danas Toplica Spasojević, vlasnik kompanije ITM u čijem vlasništvu je Industrija precizne mehanike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari