Generalni direktor Srbijagasa Dušana Bajatović nedavno je izjavio da će na primeru pronalaženja strateškog partnera za Srpsku fabriku stakla predložiti Vladi Srbije mere kako rešiti problem loše privatizovanih fabrika.

Prema njegovom mišljenju, bar jedna trećina loše privatizovanih firmi u Srbiji može da se oporavi kroz dokapitalizaciju ili zajedničke investicije sa strateškim partnerima. Podsetimo da je na osnovu konverzije dugova za gas u vlasnički udeo Srbijagas preuzeo nekoliko preduzeća u Srbiji, poput Azotare i Agroživa u Pančevu i Metanolsko-sirćetnog kompleksa u Kikindi. Udeo vlasništva Srbijagas ima i u preduzeću za proizvodnju računarske opreme Informatika, a većinski je vlasnik osiguravajuće kuče Kosig u Republici Srpskoj. Bajatović je naglasio da je, posle prodaje staklare, pripremljen plan reorganizacije Azotare i investicije od 80 miliona evra i da je spremna investicija od 40 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti u Metanolsko-sirćetnom kompleksu u saradnji sa nemačkim partnerima. On je dodao da ti projekti čekaju saglasnost Vlade Srbije. Da li će takvu praksu nastaviti i nova vlada u ovom trenutku se ne zna, ali stručnjaci tvrde da je to potpuno pogrešno.

– To što je bivša vlada od Srbijagasa tražila da postane većinski vlasnik preduzeća koja su stradala u lošoj privatizaciji bio je katastrofalan potez. Potpuno je besmisleno da od preduzeća poput Srbijagasa, koje ima dugove, očekujete da „spasava“ firme koje propadaju. Tu nema nikakve racionalnosti. Pretpostavljam da će se nova Vlada raditi na isti način kao i stara, jer u Srbiji postoje interesne grupe kojima je cilj da se svojinska transformacija loše privatizovanih firmi sprovodi na ovakav način, a ne preko Agencije za privatizaciju. Mislim da će takva praksa biti nastavljena – ističe jedan od sagovornika Danasa i dodaje da se nikako ne može reći da je Srbijagas uspešno obavio privatizaciju Srpske fabrike stakla jer ju je „prodao za 35 miliona evra, a u nju je uložio više od 90“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe da ne zna da li će nova vlada nastaviti praksu stare, ali da je sasvim sigurno „da tako nešto ne bi trebalo da radi“.

– Dozvoljavam mogućnost da do toga ipak dođe, jer je Bajatović istaknuti funkcioner stranke koja je u vladajućoj koaliciji. Ako bi se nastavilo sa postojećom praksom, ona ne bi dovela do dobrih rezultata. Da bi država firme-gubitaše i one koje su loše prošle u procesu privatizacije pokušala da spasi, mora da im obezbedi profesionalan i stručan menadžment, a nikako da ih stavlja pod kontrolu javnih preduzeća. Takvim firmama ne treba da upravljaju političari niti ljudi bliski političkom vrhu koji mogu da koriste državne resurse. Ta preduzeća pre svega treba korporativizovati, da se tačno zna koliki je čiji vlasnički deo. Potom je veoma bitno da se njihove akcije kotiraju na berzi i naravno da imaju profesionalni upravljački kadar koji ima poslovno iskustvo i zna kako se radi u privredi. Uloga države treba da bude samo kontrolna kako se taj proces odvija i ništa više od toga. Jednostavno, preduzeća mogu da opstanu samo ako izdrže konkurenciju na tržištu. Ako je to nemoguće, onda je jasno da ne mogu da postoje, da proizvode gubitke – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari