Iako je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić još krajem 2012. najavio da će novi, izmenjen zakon o planiranju i izgradnji biti gotov najkasnije u roku od šest meseci, to se nije desilo. Zakon koji bi, kako je Ilić tada obećao, trebalo da skrati rokove izdavanja građevinskih dozvola, tek je u fazi pripreme, a prve konture teksta mogle bi da budu gotove ubrzo.


– Očekujemo da će prvi nacrt biti gotov u junu, a onda bi tokom leta tekst zakona išao na javnu raspravu – kaže za Danas pomoćnica ministra građevinarstva Aleksandra Damnjanović. Ministar Ilić je prošle godine govorio o besplatnim dozvolama koje će se izdavati na jednom šalteru u roku od najviše 30 dana, međutim, detalji teksta kojim bi se to ostvarilo nisu poznati.

Damnjanovićeva kaže da sugestije i pismene i usmene stižu na adresu Ministarstva, a da postoje radne grupe koje se posebno bave urbanizmom, građevinskim zemljištem, prostornim planiranjem.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović kaže za naš list da postoje dve radne grupe koje rade na pripremi ovog zakona. Jedna je formalna, okupljena oko Ministarstva, a u drugoj, koju predvodi USAID, jeste i NALED, ali i eksperti i predstavnici lokalnih samouprava. Kako prva verzija zakona o planiranju i izgradnji još nije gotova, Bojovićeva kaže da ne može da izdvoji glavne izmene u odnosu na aktuelni Zakon. Ali postoje neke stvari na kojima će bar NALED insistirati.

– Pre svega ćemo insistirati na promeni uloge javnih preduzeća, jer je to dosad bila kočnica, ali i na tome da jedan državni organ preuzme odgovornost na sebe. Znači, da jedna institucija bude odgovorna za izdavanje građevinskih dozvola, da ne mora pojedinac da bude spona koja povezuje više institucija – napominje Bojovićeva.

Osim toga, NALED će zahtevati i racionalizaciju taksi, ali i to da se napravi jasan tekst zakona, kao i da se unapred razmišlja o tome kako će se zakon primenjivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari