Indijska kompanija Embasi grupa počela je juče gradnju informaciono-tehnološkog parka u Inđiji, u koji će u prvoj fazi biti uloženo 40 miliona dolara. Premijer Mirko Cvetković je na polaganju kamena temeljca istakao da novi IT centar predstavlja prekretnicu u razvoju informacionih tehnologija u Srbiji i novo poglavlje u unapređenju ekonomije Srbije.

 „Očekujem da će za godinu dana u Inđiji biti zaposleno 1.000 mladih stručnjaka, a za deset godina 25.000 inženjera i IT stučnjaka“, kazao je Cvetković, koji očekuje da će IT park uticati na formiranje nove generacije stručnjaka koji će obezbediti da Srbija postane lider u regionu u toj oblasti.

Prema rečima Džitua Virvanija, predsednika Embasi grupe koja je investitor projekta, IT centar će doprineti zbližavanju Srbije i Indije i najavio da će biti izgrađen prvoklasan poslovni prostor koji će omogućiti prosperitet čitavog regiona. Prema najavama Embasi grupe, u pravoj fazi projekta biće izgrađen poslovni prostor površine 25.000 kvadratnih metara u četiri zgrade i omogućeno zapošljavanje 2.500 ljudi. Izgradnja će, kako je predviđeno, biti završena polovinom 2013. godine. U narednih pet godina Embasi grupa planira da nastavi širenje IT parka u Inđiji i izgradi ukupno 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u koji će dovesti softverske kompanije sa kojima sarađuje.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da će projekat Embasi grupe i novosadske softverske kompanije Televent DMS omogućiti zapošljavanje više od 10.000 inženjera u Inđiju u narednih pet godina i da će Vojvodina postati centar IT tehnologija i izvoziti znanje u toj oblasti.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić je kazao da se u ovom trenutku u Inđiji realizuje šest investicija među kojima je i prvi autlet centar koji je otvoren juče, posle svečanog polaganja kamena temeljca za IT park. U taj objekat izgrađen pored auto-puta Beograd – Novi Sad, kompanija BlackOak Developments uložila je 25 miliona evra a zaposleno je 500 ljudi, mahom ženske radne snage. U autlet centru na više od 15.000 kvadratnih metara ima 65 prodavnica i popunjeno je 85 odsto kapaciteta, a cene proizvoda su niže od 30 do 70 odsto. Izvršni direktor kompanija BlackOak Developments, Đura Stanić, najavio je da će se za dve godine objekat proširiti za još 15.000 kvadrata, u šta će biti uloženo 15 miliona evra. Zemljište na kojem je izgrađen autlet centar je donedavno bila ledina na kojoj su se održavali rok koncerti, a i povodom otvaranja objekta juče je na istom mestu održan koncert Vlade Georgijeva. Pre zvaničnog otvaranja veliki broj građana je obilazio prodavnice i kupovao robu po sniženim cenama.

Provereno dobra lokacija

Polaganje kamena temeljca IT parka u Inđiji osveštao je sveštenik Srpske pravoslavne crkve, kao i indu sveštenik, u obredu bumi puđa koji se sprovodi da bi se utvrdilo da li je neka lokacija pogodna za izgradnju. Pri tom obredu se zakopava devet kamenova koji simbolizuju devet planeta sunčevog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari