Da prerada kozjeg mleka može da bude unosan posao svedoči primer male privatne firme Alpex iz Novog Pazara koja je za pet godina postojanja prešla put od agencije za čišćenje stambenih i poslovnih objekata do uzgajivača koza. Tako je ideja o uzgoju koza, koja je u glavama vlasnika ove firme sazrevala tri godine, u aprilu 2013. postala realnost.

– Moji saradnici i ja smo u proizvodnji zdrave hrane, osim zadovoljstva, pronašli i ekonomsku računicu. Ali kad smo počeli glasno o tome da razmišljamo, iznenadili smo sve poznanike. Bilo im je čudno što ljudi odrasli u urbanoj sredini hoće da idu u selo i da gaje koze. I nisu mnogo vrevovali u naš uspeh – počinje priču Marina Popovac, direktorka preduzeća Alpex.

A sve je počelo tako što je u selu Deževa, nedaleko od Novog Pazara, zakupljeno, na pet godina, 15 hektara zemljišta i registrovano je poljoprivredno gazdinstvo. Nabavljeno je stado od 40 koza, napravljena štala od prirodnih materijala (drvo i slama), mlekara, muzilište, kupljene muzilice. Uloženo je oko 20.000 evra, „malo sopstvenog, a više pozajmljenog novca jer su u pomoć priskočili rođaci i prijatelji „. I posao je krenuo. Stado sada broji 65 koza, koje mesečno daju oko 3.000 litara mleka. Tržištu se isporučuje sveže mleko, kisela surutka, rikota, obični sir i sir u maslinovom ulju.

– Na tržištu smo prisutni zahvaljujući pre svega dobrim preporukama. Naš sir se može pronaći u nekoliko beogradskih restorana, ali i u maloprodajnim objektima u ovom kraju, doduše u nešto manjim količinama. Neki od proizvoda koriste se i u manastiru Đurđevi stupovi. Ispravnost i kvalitet mleka redovno kontrolišemo, ali su nam za osvajanje tržišta i veći plasman potrebne veterinarske i sanitarne dozvole. Preduslov za to je bolja opremljenost mlekare aparatima za preradu i čuvanje mleka što zahteva dodatna ulaganja – naglašava direktorka Alpexa i dodaje da je ova godina eksperimentalna.

Naša sagovornica najavljuje nova ulaganja koja bi trebalo da budu realizovana već u narednoj godini. Plan je da se u nabavku umatičenih koza, razvijanje proizvodnje i proširenje tržišta investira još najmanje 20.000 evra. Farma preduzeća Alpex podignuta je na nadmorskoj visini od 800 metara, podno planine Golija. Koze se hrane brstom i ispašom, nema koncentrovane hrane.

*****

Nedostatak subvenicija

– Šteta je što nema subvencija za ovu vrstu stočarstva pa smo prinuđeni da se snalazimo, najčešće pozajmljujući novac od prijatelja. Konkurisali smo za sredstva kod Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, ali smo odbijeni uz obrazloženje da ne ispunjavamo uslove s obzirom na to da naša farma radi manje od dve godine. Još veći problem predstavlja to što od pet mlekara u novopazarskom kraju ni jedna ne otkupljuje kozje mleko – ističe Marina Popovac, direktorka preduzeća Alpex.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari