Da dizajn ne poznaje jezičke barijere u to se, više puta, mogla uveriti dizajnerka iz Novog Sada Svetlana Mojić, kojoj je, početkom maja, vodeći engleski časopis Design Et All dodelio prestižnu nagradu „International Yacht & Aviation Awards 2014“ za projekat „Boing 787 VIP“. Koliki je to uspeh, najbolje svedoči lista timova dizajnera koji su se takođe takmičili za tu laskavu titulu. Dovoljno je reći da je Svetlana nadmašila dizajnere kompanija Lufthanza i Et avijejšn.

    – Sve je organizovala izdavačka kuća iz Engleske koja objavljuje knjige i časopise za dizajn i luksuzni dizajn i uživa veliki ugled u svetu. Klijent nas je prijavio za takmičenje i konkurisali smo krajem decembra prošle godine. Ušli smo u najuži krug, gde je bilo šest timova. U završnici takmičenja biraju se najbolji po principu otvorenog glasanja – poput Evrovizije. Ponosna sam na priznanje jer su u konkurenciji bili dizajnerski timovi kompanija, poput Lufthanze, koje imaju po nekoliko hiljada zaposlenih – kaže Svetlana i naglašava da nije reč o novčanoj, već o prestižnoj nagradi.

Od kada je 2010. godine u Novom Sadu osnovala kompaniju Salt & Water, specijalizovanu za dizajn jahti, ova mlada preduzetnica dobila je više međunarodnih priznanja, između ostalih i prvu nagradu na konkursu venecijanskog instituta Istituto Europe di Desing, ali i jedno, kako kaže, za nju posebno važno. Reč je o „Cvetu uspeha za ženu zmaja“, priznanju koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije za podsticanje inovativnog preduzetništva. Ova Novosađanka, koja je već stekla status jednog od najboljih dizajnera luksuznih plovila, aviona, rezidencijalnih objekata, vila, hotela i marina, ostvarila je svoj životni san. Danas morima i okeanima plovi desetak luksuznih jahti izrađenih po njenim idejnim rešenjima. Iako su joj jahte najveća ljubav, dizajnirala je i plutajući hotel s odvojenim apartmanima na Zvorničkom jezeru. Osim znanja stečenog na Arhitektonskom fakultetu u Novom Sadu za nju je, kako kaže, podjednako važno i iskustvo, koje je stekla jedrenjem (nacionalni je jedriličarski sudija), Dunavom i Savom. Ali vetar u leđa njenoj, kako će se ubrzo ispostaviti, veoma uspešnoj karijeri dala je saradnja sa firmom „Ivan Erdevički studio dizajn“, sa sedištem u Vankuveru.

– Predstavnici te firme, koji su otvorili „istureno odeljenje“ u Crnoj Gori, ponudili su mi praksu na tzv. živom projektu, luksuznoj jahti „Aqua Sante“ sa četiri palube, dužine 47,50 metara, koja krstari kanadskom zapadnom obalom i Meksičkim zalivom. To je bila i tema mog diplomskog rada. Za vreme dvogodišnjeg boravka u Crnoj Gori oprobala sam se i u dizajnu enterijera rezidencijalnih i luksuznih objekata. Ipak, upravo zahvaljujući jednom projektu dizajna enterijera jahti, dobila sam stipendiju za master studije u Veneciji. Uskoro počinjemo rad na jednom projektu gde sam zadužena za unutrašnji, ali i za deo spoljnog dizajna. Reč je o rekonstrukciji motornog broda iz dvadesetih godina prošlog veka koji bi trebalo da postane luksuzno plovilo. Prilično je komplikovan poduhvat, ali ekipa stručnjaka je odlična i jedva čekam da počnemo – ističe sagovornica Danasa.

Dizajnerku iz Srbije svetski džet-set (među klijentima su i naslednici jedne kraljevske porodice) često poziva da im dizajnira luksuzna plovila, avione, rezidencijalne objekte, vile, hotele i marine, zbog čega je putevi često vode do Amerike, Kanade, Italije, Engleske, Nemačke, Norvešku, pa i Malezije… Ona ne krije zadovoljstvo, koje joj je najnovija nagrada donela i kaže da je to potvrda da je uloženi trud prepoznat. Objašnjavajući kako izgledaju pregovori s bogatim klijentima, Svetlana podseća da oni retko dolaze u njen biro, uglavnom ona ide kod njih.

– Pošto je moja firma veoma mlada, najčešće sarađujem s inženjerskim firmama koje nemaju svoje dizajnerske timove, ili sa brodogradilištima, koja nemaju taj segment. Prednost ovog posla je što je tržište malo, svi te poznaju pa ako se dobro pokažeš, otvaraju se mogućnosti za nove angažmane. Nije važna koliko imate godina, pa ni iskustva, već je najbitnije kako radite. Ali, ovaj posao ima i drugu stranu medalje, prati se svaki korak u izvođenju radova i sve mora da bude završeno na vreme. To je jedan od uslova za opstanak na tržištu – objašnjava dizajnerka.

Uz opasku da često ne zna ko su joj poslodavci i da je do nekoliko velikih projekata došla zahvaljujući sreći, Svetlana kaže da priželjkuje da jedan od sledećih poslova bude za klijenta iz Srbije. Iako su joj jahte najveća ljubav, dizajnirala je i plutajući hotel s odvojenim apartmanima. Nedavno je završila ogroman posao, hotel na ostrvu, gde je zapravo stara tvrđava pretvorena u ugostiteljski objekat s pet zvezdica. Priželjkuje i uređenje jedne podmornice, a poseban izazov bio bi joj avion koji prima 175 putnika. Na pitanje kako ona „plovi“ od ideje do realizacije nekog projekta, naša sagovornica odgovara da je bitno da dizajner ume da prepozna suštinu poverenog mu zadatka i da ga pravilno reši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari