U Kragujevcu je juče otvoren rekonstruisani proizvodni pogon Grafoprometa, preduzeća koje se već 22 godine bavi profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, a obnovljenu halu površine 400 kvadratnih metara, juče su predali na upotrebu potpredsednica vlade Verica Kalanović, gradonačelnik Veroljub Stevanović i direktorka preduzeća Žaklina Stanković.


U rekonstrukciju i opremanje novog pogona Grafoprometa, koji je od juče lociran u naselju Ilićevo, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uložilo je 15, a preduzeće, iz sopstvenih sredstava, 4,5 miliona dinara. Preduzeće Grafopromet, koje štampa i distribuira kancelarijski materijal ima 31 zaposlenog radnika, od kojih je 15 invalida.

Potpredsednica je juče posetila i Zastavu Inpro, preduzeće koje je, odlukom nadležnih, od lane i Regionalni centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, i u kojem su, od ukupno 240 zaposlenih, dve trećine invalidi.

– Zakon koji smo doneli pre tri godine, a kojim se poslodavci obavezuju da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, u ovom preduzeću dao je konkretne rezultate, rekla je Kalanovićka i dodala da bi takvi centri trebalo da postoje u svim regionima. Ovo tim pre što je u vreme kad je u Srbiji malo posla, najosetljivija grupa upravo ona koju čine osobe sa invaliditetom, te je, otuda, prema njenimrečima, obaveza države da podrži takve firme. Zastava Inpro proizvodi automobilske i druge prikolice, nosivosti od 500 do 5.400 kilograma, koje plasira najvećim delom, u Francusku, a u poslednje vreme i u Nemačku, Grčku, Hrvatsku i BIH, a vrednost godišnjeg izvoza dostigla je tri miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari