Nezadovoljni klijenti KBC banke, kojima su posle povećanja kamatne stope, rate na stambene kredite drastično skočile, prošle nedelje počeli da podnose tužbe sudu kako bi ovu banku naterali da vrati kamatu na ugovoreni nivo, saznaje Danas. Do sada su podnete tri tužbe, a još bar pet klijenata je KBC dostavilo opomene pred utuženje.


Tužioci zahtevaju da KBC banka smanji svoju kamatnu maržu na početnih jedan odsto i da oštećenima vrati „višak“ novca koji su joj do sada uplatili po osnovu većeg obračuna mesečnih rata.

To je, koliko je poznato, prvi put da su se klijenti neke banke obratili sudu radi zaštite svojih prava, zbog kršenja ugovora o kreditu od strane banke. Spor između KBC-a i njenih mušterija nastao je pošto je, kako navode klijenti, KBC u periodu od aprila do avgusta prošle godine podigla kamatnu maržu (svoju zaradu) na stambene kredite u švajcarskim francima čak 3,5 puta. To znači da neko ko je uzeo kredit u „švajcarcima“ vredan 100.000 evra i sa rokom otplate od 30 godina „može da očekuje da bi po osnovu retroaktivnog povećanja marže mogao da plati od 40.000 do 60.000 evra više u kamatama“.

– S obzirom da nesavesno rukovodstvo KBC banke, i pored usvajanja novog Zakona o zaštiti potrošača finansijskih usluga, nije do sada iskazalo nameru da smanji maržu na postojećim stambenim kreditima na inicijalni nivo od jedan odsto, sudu smo podneli prve tužbe protiv KBC-a. Zakon o zaštiti potrošača finansijskih usluga zahteva da KBC banka do 4. decembra 2011. godine smanji kamatnu maržu na inicijalni nivo od odsto, ali ne zahteva da oštećenim korisnicima vrati i novac koji su već preplatili po osnovu nelegalnog retroaktivnog povećanja kamatne marže. Jedini način da oštećeni korisnici povrate novac koji su već preplatili je da upute sudu individualnu tužbu po osnovu kršenja Zakona o obligacionim odnosima – navode nezadovoljni korisnici na sajtu tuzba.info.

Prema navodima klijenata, KBC banka je 2008. godine odobravala kredite uz promotivnu kamatu od samo jedan odsto, plus LIBOR, ali je prošle godine fiksni deo kamate podigla na 3,5 odsto, pozivajući se na promenjene uslove poslovanja, odnosno poskupljenje depozita u Srbiji kao izvora finansiranja, što je rezultiralo velikim povećanjem rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari