dalekovod strujaFoto: EPA/OMER SALEEM

Na tržištu električne energije u EU iz godine u godinu smanjuje se udeo najvećeg proizvođača, Kipar je jedina zemlja u kojoj se proizvodnjom struje bavi samo jedna elektroprivredna kompanija, dok je udeo najvećeg proizvođača u Francuskoj 78 odsto, Hrvatskoj 76 odsto i Češkoj 71 odsto, objavio je Eurostat.

S druge strane, tržišni udeo najvećeg proizvođača na tržištu električne energije bio je manji od 20 odsto u tri države Luksemburgu (18 odsto), Poljskoj (17 odsto), a najmanji je u Italiji (16 odsto).

U poređenju sa 2013, tržišni udeo najvećeg proizvođača na tržištu električne energije u 2020. godini bio je manji u većini zemalja članica EU.

Najveći pad udela glavnog proizvođača od čak 40 odsto desio se u Luksemburgu i to nakon liberalizacije tržišta električne energije, dok se najviše povećao u Bugarskoj šest odsto, Češkoj četiri, Mađarskoj za dva i Rumuniji za jedan odsto.

Kada se radi o uvozu i proizvodnji prirodnog gasa, tržišni udeo najvećih kompanija smanjen je u 13 država članica, navodi Eurostat.
Što se tiče uvoza i proizvodnje prirodnog gasa, najveći tržišni udeo od 100 odsto bio je u Estoniji, Malti i Švedskoj, dok je najveća kompanija za uvoz i proizvodnju prirodnog gasa imala najmanje prodora na tržištima u Španiji (25 odsto) i Češkoj (26 odsto).

Udeo je od 2013. ostao stabilan u Švedskoj (na 100 odsto), dok se povećao u Litvaniji, Estoniji i Slovačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari