Odmah nakon što je na sajt Danasa u nedelju uveče postavljen tekst „Koliko košta odmor na jezerima?“, počeli su neuobičajenom brzinom da pristižu komentari u kojima se podržava predlog premijera da građanima koji letuju u Srbiji smanji troškove podelom vaučera od 5.000 do 6.000 dinara. Botovi, kako uobičajeno nazivamo takvu vrstu orkestriranih komentara, uglavnom su išli na „patriotsku žicu“ i kao prednost isticali da novac ostaje u Srbiji. Pa nek košta koliko košta, kažu.

– I dok su jedni isticali „da nije stvar u parama“, već tome da treba da se okrenemo „sebi i svom interesu“, bilo je onih izričitih: „Dok ne obiđem našu državu, ne idem u inostranstvo na odmor“, rekao je neko ko se predstavio kao Hot Wine.
Stiglo je više od sto komentara u sličnom duhu, a zanimljivo je da je sa jednog mejla stizalo, pod naravno različitim pseudonimima, i po nekoliko komentara koji veličaju domaću turističku ponudu. Tako izvesna Lola kaže da je „poenta da novac ostavimo širom Srbije, u trgovinama, ugostiteljskim radnjama, bazenima, akva-parkovima, pijacama“, dok se neko ko se predstavlja kao „Ministar 011“ odmah po objavljivanju teksta složio sa premijerom: „Ja ću odmah svakako poslušati premijerov predlog. Nije mali popust od pet hiljada“. Naravno, za nekog ko nema mnogo, ništa što stiže kao poklon nije malo, ali namera nije ni bila da se „obara“ premijerov predlog već da se samo uporede cene, ali i kapaciteti koje Srbija trenutno ima. A oni, za razliku od cena, nisu baš na zavidnom nivou.
Naravno, niko nije rekao da Borsko jezero nije lepo, ali se izvesna Vesna Ilić, koja, kako kaže, živi u Boru, osetila prozvanom. Opet, ponavljamo niko ne osporava lepotu Borskom jezeru, ali taj jedan hotel, koji je isto tako lep, sve i da hoće, ne bi mogao da primi sve zainteresovane. Znači, potrebno nam je još mnogo toga da bismo u Srbiji zadržali domaće turiste u velikom broju. Naravno, bilo je tu mnogo malicioznih komentara, ali i netačnih, poput jednog koji kaže da se sa mnogo „manje novca na srpskim planinama, jezerima ili banjama može provesti odmor“ nego negde drugde.
Neki su išli toliko daleko da kažu da je „sramota ići u drugu državu na odmor pored naše jako lepe i bogate prirodne zemlje“ ili da u Srbiji „sigurno nije skuplje nego u turističkim zemljama, gde su cene prenapumpane, a usluga nula“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari