Policija je juče sprečila poljoprivrednike sa prospu žito ispred Vlade Srbije i na taj način izraze nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene pšenice i kašnjenja isplate subvencija. Protest je organizovala Asocijacija „Banatski paori“, koja okuplja 25 udruženja poljoprivrednika. Članovi te asocijacije su ispred Vlade doneli osam džakova žita, ali ga nisu prosuli jer ih je policija obavestila da će im, ukoliko to učine, komunalna policija napisati kazne.


Poljoprivrednici tvrde da ih proizvodnja kilograma pšenice košta 20 dinara, a država za robne rezerve tu žitarice otkupljuje po ceni od 16 dinara. Oni traže da subvencije odmah budu isplaćene, da cena litre goriva za jesenju setvu bude 100, umesto 150 dinara, kao i da jesenje kulture, soja, suncokret, šećerna repa i kukuruz, država ne otkupljuje pomalim cenama.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić pozvao je premijera Srbije Ivicu Dačića da omogući hitnu isplatu zaostalih subvencija poljoprivrednicima, kao i da Vlada donese odluku o otkupu još 150.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara.

– Sadašnja cena pšenice od 16 dinara za kilogram ne pokriva ni osnovne proizvodne troškove i ako subvencije ne budu isplaćene i ne bude izvršen dodatni otkup žita, poljoprivrednici neće moći da zaseju adekvatne površine na jesen – rekao je Senić, inače član Demokratske stranke. On je istakao da „incident ispred zgrade Vlade Srbije svedoči da su poljoprivrednici dovedeni do granice egzistencije“. Senić smatra da je blagovremena isplata subvencija moguća, s obzirom, kako je dodao, da odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tvrdi da svom nasledniku ostavlja skoro 800 miliona evra u budžetu.

– Vreme je da ova vlada pokaže odgovornost prema poljoprivredi, kao najvećoj razvojnoj šansi Srbije i isplati novac poljoprivrednicima, jer novac za poljoprivredu mora biti obezbeđen – naglasio je Senić.

Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže za Danas da suštinu problema predstavlja činjenica da je Srbija još 2001. godine napustila sistem zaštitnih cena u poljoprivredi.

– To se dešava u slučajevima kada država više nema uslova za pomoć poljoprivredi i onda sve prepušta tržištu. Moram da konstatujem da to ima i svoje posledica, a to su stvari sa kojima se suočavamo i danas vezano za protest poljoprivrednika zbog niskih otkupnih cena žita i neisplaćenih subvencija. Jednostavno, suviše smo se lako odrekli sistema koji je u mnogo većoj meri pomagao poljoprivredu i prešli na pogubni sistem liberalnog kapitalizma koji je suprotstavljen interesima sitnih seoskih gazdinstava kojih je u Srbiji najviše – objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari