"Leskova city" sita praznih investicija: Opštinsko zemljište u privatne ruke u pola cene 1Foto: Opština Tutin

Kada se, pre mesec dana, na vlast u Tutinu vratila SDA Sandžaka, iz najpoznatijeg seoskog centra, na Pešterskoj visoravni, Leskova, stigla je vest da je jedan privatni preduzetnik počeo da priprema zemljište za svoj objekat. Ništa ne bi bilo čudno, da se invenstitor nije nameračio na parcelu u vlasništvu Mesne zajednice Leskova.

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, opštinska administracija je saopštila da je parcela rasćišćena i sa nje uklonjen građevinski materijal.

Tutinci kažu da će to da traje dok ne prođu lokalni izbori, a onda sve po starom. Sumnjiva „kupoprodaja“ opštinske imovine po bagatelnim cenama ili uz falsifikovane potpise predsednika mesnih zajednica. Ove činjenice utvrdili su nadležni državni organi i sada je sve u nadležnosti pravosudnih organa.

U Opštinskom odeljenju za imovinsko-pravne poslove, gde sagovornici ostaju anonimni zbog straha od gubitka posla po političkim kriterijumima, kažu da je, samo za četiri godine, još uvek aktuelnog mandata, SDA vlasti po nerealnim cenama prodato oko 10 hektara opštinskog zemljišta, 100 placeva i dvadesetak lokala na atraktivnim mestima u centru grada.

-Prodajna cena je bila daleko ispod realne, jer su te nekretnine prodavano od 400 – 1.000 evra po kvadratu. Zbog rasprodaje zemljišta u centru grada, nije bilo mesta za izgradnju vrtića, koji je prošle godine izgrađen na periferiji uz finansijsku pomoć Evropske unije – kaže za Danas, jedan zaposleni u Odeljenju za imovinsko – pravne poslove.

Svoje tvrdnje o rasprodaji opštinske imovine, ilustruje podatkom o prodaji dela Doma kulture, gde je tržišna cena kvadratnog metra bila hiljadu evra. Novi vlasnik je kvadrat plaćao po 400 evra i imovinu u centru grada platio 260 hiljada, umesto procenjenih 750 hiljada evra.

Leskova je posebna priča tutinskih investicionih shvatanja. U tom seoskom centru trebalo je da se gradi industrijska i bescarinska zona.

Inicijativa je pokrenuta 2010.godine, kada je Sulejman Ugljanin, lider SDA Sandžaka koja je na vlasti u tutinskoj opštini od 1996.godine, bio ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Ambiciozan projekat u koji je Turska trebalo da uloži 30 miliona evra, a izgradnja prve faze trebalo je počne 2011.godine. To je potvrdio tadašnji ministar rada u Vladi Turske Omer Dinčar, prilikom obilaska opštine Tutin sa ministrom Ugljaninom.

Turski ministar je precizirao da će biznismeni iz te zemlje biti prvi koji će graditi svoje objekte u Leskovi. Ocenio je da će industrijska zona biti „okosnica privrednog razvoja celog kraja“, jer se gradi u blizini granice sa Crnom Gorom i uz trasu planiranog auto puta Beograd – Jadran.

Tada se govorilo o ozbiljnom projektu koji će zajedno zajedno realizovati Srbija i Turska.

Lokacija je odmah dobila ime Mali Istanbul, a onda je vremenom promenila ime u Leskova city. Projektom je bilo predviđeno da se ozgradi od 900 – 1.000 manjih pogona u kojima bi bilo zaposleno najmanje po pet radnika. Prve delatnosti trebalo je da budu prerada mesa, vune i kože, proizvodnja sjeničkog sira, otkup lekovitog bilja i turizma.

Tada se pojavila i informacija da bi Mali Istanbul/Leskova city trebalo da ima 20 hiljada stanovnika, ali je to demantovano „kao zlonamernost onih koji hoće da pokvare ceo projekat“.

Obaveza tutinske opštine bila je da lokaciju opremi neophodnom infrastrukturom i da finansira izradu projekte dokumentacije.

Izgradnja Leskove citya aktuelna je priča predizbornih kampanja političkih aktera iz čijih „kuhinja“ je krenula. Od svega, samo je iz opštinskog budžeta izdvojeno milion evra za izradu projektne dokumentacije.

Planirani početak izgradnje industrijske i bescarinske zone u Leskovi 2011. poklopio se sa izgradnjom i puštanjem u rad vetrenjače za proizvodnju električne energije. Najavljeni domaći i inostrani ulagači još se čekaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari