Memorandumom o saradnji koji su potpisala ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Mađarske predviđena je, između ostalog, i veća podrška obe države poljoprivrednim proizvođačima kako bi se pripremili za zajednički nastup na trećem tržištu.

Pažnja će biti usmerena i na unapređenje saradnje u oblasti ruralnog razvoja, zatim na predstavljanje novih tehnologija i prenošenje znanja crnogorskim poljoprivrednicima – taj posao poveren je mađarskim stručnjacima. Osim toga pružićemo pomoć Crnoj Gori u pregovorima sa EU u oblasti agrara. I prihvatanje Mađarske da ove godine bude zemlja partner 40. jubilarnog Sajma hrane u Budvi rezultat je tog sporazuma, a u toku je i oglas za stipendiranje studenata iz Crne Gore na masters studijama u Mađarskoj iz oblasti poljoprivrede. Ovako u razgovoru za Danas ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Posa objašnjava u kom pravcu će ići saradnja dvije zemlje u oblasti agrara.

Uz konstataciju da je poljoprivreda uvek bila jedna od jačih privrednih grana u Mađarskoj, naš sagovornik kaže da su agrarni proizvodi mađarskih proizvođača nedovoljno zastupljeni na crnogorskom tržištu, pa će unapređenje saradnje biti na obostranu korist.

– Za razvijanje saradnje u ekonomskoj sferi važni su dobri politički odnosi koji su, kad je riječ o Mađarskoj i Crnoj Gori, na visokom nivou. Zapadni Balkan, inače, veoma je interesantno tržište za Mađarsku, o čemu govori i podatak da smo prošle godine na to tržište izvezli robe u vrijednosti od 3,5 milijardi eura, dok je izvoz u Rusiju iznosio 1,5 milijardi, a u Kinu – 2,6 milijardi eura. Nasuprot tome, u Crnoj Gori mađarskih poljoprivrednih proizvoda gotovo da i nema – komentariše Posa i podseća da je Mađarska u Crnoj Gori uložila pola milijarde eura, po čemu je lider kada su u pitanju ulaganja u zemlje regiona.

Da mađarska poljoprivreda napreduje korakom od sedam milja, najbolje svedoče podaci da je u 2013. zabilježen rast od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je udio poljoprivrede i bruto domaćem proizvodu sa 3,6 odsto u 2010. porastao na 4,8 odsto u 2013. Mađarska, koja je prošle godine ostvarila agrarni izvoz od oko 8,1 milijardu eura, najviše izvozi guščje i pačje meso, a bilježi i značajan rast izvoza svinjskog i goveđeg mesa, zatim pšenice, kukuruza, šećerne repe i prerađevina od mesa. Komentarišući podsticajne mere, kojima država stimuliše poljoprivrednu proizvodnju, Posa podseća da je od 2012. do 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspolagalo sa 12,3 milijarde eura podsticajnih sredstava što je za 1,9 milijardi veći iznos nego u prethodnom šestogodišnjem ciklusu. Na Sajmu hrane u Budvi, koji je održan protekle nedjelje, predstavilo se i 25 renomiranih mađarskih kompanija među kojima i PIK iz Segedina osnovan još 1886. godine.

Podrška na evropskom putu

– Crnu Goru očekuju veoma teški pregovori sa EU u oblasti poljoprivrede i veoma je važno kako će se okončati to poglavlja jer će od toga zavisiti šta će se u narednih 10 do 15 godina dešavati u agraru. Crnogorski poljoprivrednici treba da ponude konkurentne proizvode. U protivnom neće moći da ih plasiraju ni na domaćem, a kamoli na inostranom tržištu. Mađarska je spremna da svoja iskustva na tom planu podeli sa crnogorskim poljoprivrednicima i ovom prilikom ih pozivam da nas pitaju. Mi smo spremni da pomognemo – kaže ambasador Kristijan Posa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari