Madžar: 100 evra za mlade – tipična predizborna "vučićevština" 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Najviše pažnje javnosti nakon novogodišnjeg obraćanja naciji je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će mladi između 16 i 30 godina dobiti novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra. Stručna javnost je to odmah ocenila kao „kupovinu glasova“ na predstojećim aprilskim izborima i potpuno neučinkovit način za rešavanje egzistencijalnih pitanja omladine.

Ekonomista Milan R. Kovačević naglašava za Danas da s obzirom da je pomoć iz budžeta za mlade najavljena uoči izbora, ukazuje da je reč o jednoj vrsti pokušaja vlasti da birače privoli da joj na njima daju podršku.

– Radi se o klasičnom slučaju kupovine glasova građana. Naravno da je to pogrešno i štetno. Dovoljan argument za to je da nijedan ekonomista nikad nije podržao novčana davanja građanima iz državne kase kao način na koji treba da se pomaže stanovništvu – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, davanje jednokratne pomoći od 100 evra nije nešto što može istinski da pomogne mladima u kriznoj situaciji.

– Da vlast zaista želi da pomogne mladima, umesto da sebi obezbeđuje glasove na izborima, onda bi se predsednik založio za konkretnu i učinkovitu pomoć omladini. Primera radi, država bi mogla da im plaća deo školarine ili obezbedi adekvatan smeštaj dok se obrazuju kako bi smanjili svoje troškove. To bi bila adekvatna podrška a ne jednokratna pomoć iz budžeta – ističe Kovačević.

S tim se slaže i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, koji kaže da je vlast svesna da najmanju podršku ima među mladima i zbog toga pokušava da ih potkupi na ovaj način i obezbedi koji glas više.

– Nisam siguran da će i uspeti, jer mlade generacije znaju dobro da prepoznaju politiku ove vlasti koja je objektivno protiv njihovih interesa. Da vlast zaista želi da im pomogne, kao što tvrdi, onda bi ona ekonomskom politikom obezbedila da nakon što završe školovanje mogu da nađu posao u Srbiji umesto što su prinuđeni da „trbuhom za kruhom“ idu u inostranstvo. To bi bilo izvodljivo kroz reindustrijalizaciju koja bi obezbedila otvaranje velikog broja novih radnih mesta ali i ukidanjem postojećeg i donošenjem novog zakona o radu bez odrednica koje omogućavaju poslodavcima jeftinu i obespravljenu radnu snagu – ističe naš sagovornik.

Ekonomista LJubomir Madžar kaže da je ta podela novca mladima predstavljena kao deo neke zdrave demografske politike, koja bi trebalo da poveća natalitet i uspori pad broja stanovnika, ali da ideju „kolje“ to što je plasirana neposredno pred izbore.

– To je deo izbornog paketa u kome Vučić nastoji da pokupi što više glasova i da svoju političku moć što više ojača, kao da ionako nije prevelika toliko da davi celo društvo. Da je to deo predizborne agitacije, vidljivo je i po tome što je obuhvat od 16 do 29 godina nekonzistentan sa demografskom politikom, jer generacije od 16 do 20 uglavnom ne produkuju decu, a kada se dete javi, to je uglavnom velika glavobolja i za mlade roditelje i za njihove roditelje – kaže Madžar i dodaje da su takvi potezi „vučićevština“, staro vino u novim bocama.

Inače, osim podrške mladima, Vučić je najavio da će već 15. januara zdravstveni radnici dobiti po 10.000 dinara jednokratno, da će penzionerima 10. februara biti isplaćeno, opet jednokratno, po 20.000. Predstavio je i mere za podizanje nataliteta, pa će od 1. januara majke za rođenje prvog deteta dobiti jednokratno 300.000 dinara, a za drugo i treće po 100.000.

Takođe, u naredne dve godine će za prvo i drugo dete dobijati po 10.000 mesečno, a za treću prinovu 100 evra mesečno u sledećih deset godina, dok će će Vlada već 5. januara doneti uredbu koja omogućava da država majkama donira od deset do 50 odsto iznosa potrebnog za kupovinu stambene jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari